HOONHORST – Een bejaard legervoertuig uit het voormalige Oostblok, brandweervoertuigen en een limo. Het is slechts een kleine greep uit de ‘bijzondere’ voertuigen die de mannen van Kachel FM de afgelopen jaren hebben ingezet om hun driedaagse piratenfestijn in Hoonhorst te promoten. Onder het motto Kachel FM giet de boer op werd de afgelopen dagen een feest gehouden dat z’n weerga niet kende. Vrijdagavond was de aftrap. En van meet af aan was het volle bak en vooral beregezellig.

Vrijdagavond stond de Deutsche Freitag op het programma, inclusief Tiroler klanken, aprés-ski en een optreden van zangeres Nicki. Het was onmeuig druk. Zaterdagavond was het de beurt aan de succesvolle band Vol Gas! en zanger Martin Dams. De kachelmuziek werd verzorgd door Schot Deur ’t Pleeraam en zondagmiddag werd het muzikale feestje afgesloten door Aukje Fijn en Jannes.

Dit jaar had de organisatie aanvankelijk gekozen voor een oude combine, maar dat alleen vonden ze, gezien hun reputatie, toch een beetje karig. Vandaar dat er ook nog drie oude trekkers werden aangeschaft. En daarmee was Loonbedrijf Kachel FM een feit. De bedoeling? Met z’n allen de regio doortrekken in oranje en zwart gespoten agrarische voertuigen met promotionele uitingen van Kachel FM. Getuige de kaartverkoop is dat wel gelukt.

Want het thema van dit jaar was Kachel FM de boer op. En wat past daar beter bij dan een eigen promoloonbedrijf met een knipoog. Maar de realiteit ging met hun stunt op de loop, zo vertelt Stefan Eilert, namens de organisatie. “Af en toe een rondritje maken, dat was de bedoeling. Maar het viel goed op. En nadat we ons jaarlijkse promofilmpje op Facebook en YouTube hadden gezet, kwam er praat van. ‘Oh, dus jullie hebben een combine en drie trekkers, dan willen jullie misschien ook wel helpen om het graan van het land te krijgen?’ Daar zijn we dus al een paar keer aan de slag geweest. Maar daar blijft het dan ook bij. Alleen is onze vaste combinerijder inmiddels helemaal verslingerd aan het ding. ‘Wat er ook gebeurt, die combine gaat niet weg’, zei hij. Dus die blijft ook.”

Het lijkt alsof Kachel FM bulkt van het geld. Maar dat valt wel mee, nuanceert Stefan. “De combine en de trekkers: het is allemaal oude troep. Die combine stond in Friesland langs de weg ter promotie van een combinerace. Die hebben we goedkoop kunnen ophalen. En die trekkers stelden ook weinig meer voor. Maar met veel werk en verf hebben we de boel opgeknapt. Maar het blijft oud ijzer dat we aan de praat hebben gekregen!”

Ook in hun eerder genoemde promofilmpje, ditmaal een sketch van een minuut of zes met de organisatoren in de hoofdrol, speelt Loonbedrijf Kachel FM een grote rol. Daarin draait het allemaal om boer Zwartenberg, die door te enthousiaste alcoholconsumptie geen zin meer heeft om aan het werk te gaan en hulp zoekt. Een bont gezelschap aan bedrijfshulpen passeert daarna de revue. Maar Zwartenberg kiest uiteindelijk voor loonbedrijf Kachel FM. Ook al kost dat wat meer. Het promofilmpje duizenden keren bekeken. “We zijn een hele dag aan het opnemen geweest. Knap dat de jongens die de montage hebben gedaan, het zo kort hebben weten te houden, want we hadden heel veel materiaal. Dat promofilmpje hoort bij het feest, de mensen verwachten het ook. En kijk, dat je op Facebook reacties krijgt, is leuk, maar het is natuurlijk nog gaver dat de jongen die boer Zwartenberg speelt, tegenwoordig bij feestjes wordt herkend!”

Kachel FM mag op de vrijdag en zondag meestal rekenen op circa 1.500 bezoekers en op zaterdag op 3.500. “Maar we zien nog steeds een stijgende lijn. We hebben jarenlang tegelijk gezeten met Koele Koele, maar die zijn wat naar voren geschoven in de agenda. Kijk, daar heb je geen nadeel van; het publiek zal echt wel deels overlappen. Anderzijds zitten we met de huidige bezoekers qua locatie redelijk aan onze max. Aangezien we verwachten dat de stijgende lijn nog wel even doorzet, zou het maar zo eens kunnen dat we gedwongen worden om op zoek te gaan naar een andere locatie. Ik weet niet of we dat willen…”

Muzikaal gezien draait het bij Kachel FM normaal gesproken vooral om piratenmuziek, maar in verband met het thema ‘Kachel FM giet de boer op’ werd dit er jaar ook een portie boerenrock aan toegevoegd van Vol Gas en de Heinose boerenrockers van Schot deur ’t Pleeraam. Het muziekweekend werd afgesloten door Aukje Fijn en Jannes.

Via www.kachelfm.nl. en DalfsenNet was alles live te volgen.