DALFSEN – Het woord ongemak kwam donderdagavond tijdens de behandeling van de Perspectiefnota in de gemeenteraad veelvuldig voorbij. Vanwege de visieloze houding van GemeenteBelangen ten aanzien van die nota namen zowel ChristenUnie, D66, PvdA als de VVD het woord in de mond. Daardoor kwam de grootste coalitiepartij flink in de vuurlinie te liggen.

Luco Nijkamp van de ChristenUnie: “Allereerst een punt dat ongemakkelijk voelt. D66 heeft gezegd: de coalitie is aan zet als het gaat om oplossingen voor een tekort van ruim 1 miljoen (sociaal domein/jeugdzorg – red.) de wethouder Financiën reageerde ons inziens terecht dat niet de coalitie maar de raad aan zet is. Op zich heeft hij daar gelijk in, maar blijkbaar had D66 wel een vooruitziende blik, want in de beschouwing van afgelopen maandag hebben de coalitiepartijen weinig bijgedragen tot oplossingen. En met name GemeenteBelangen heeft het wat ons betreft volledig laten afweten. We voelen ons hier ongemakkelijk bij en zijn teleurgesteld. Ons college had juist opgeroepen hierin volop mee te denken, maar GemeenteBelangen heeft geen enkele idee genoemd om het financle gat te dichten of het moet zijn dat er een brandbrief naar Den Haag moet worden geschreven. Dit vinden we wel erg gemakkelijk. Wel dient GemeenteBelangen een aanvullend wensenlijstje in wat het financle gat alleen maar erger maakt. Op basis van de bijdrage moet je haast concluderen dat de partij ontkent dat er een financiële uitdaging is! We roepen GemeenteBelangen op om uit de zomerse stoel te komen en niet te doen alsof het alleen maar mooi weer is en in deze termijn kleur te bekennen en een inbreng te hebben die we van zo’n grote fractie verwachten. In de tweede termijn heeft gemeentebelangen een iets brere aanzet gegeven en hoe ze daar in zit en dat doet ons deugd.”

De fractievoorzitter van de ChristenUnie kreeg bijval van Leander Broere van de PvdA, Ben Schrijver van D66 en Gerrit Jan Veldhuis van de VVD.

Jos Ramaker van GemeenteBelangen reageerde dat zijn partij blij was om scherp te worden gehouden en gaf aan hier lering uit te trekken. Donderdagavond was duidelijk zichtbaar dat de kleine partijen samen één blok vormden en de grootste coalitiepartij de maat namen.