VECHTDAL/HOONHORST – De Europese dorpsvernieuwingsprijs 2017 is naar de vrijwilligers en inwoners van het dorp Hoonhorst gegaan. Vorig jaar bereikte het dorp de tweede plaats.

Hiermee wordt het harde werken van tientallen vrijwilligers beloond. Door gezamenlijk het initiatief te nemen zijn de laatste jaren een slordige vijftig projecten in het dorp gerealiseerd. Er verrees een hagelnieuw multifunctioneel centrum, er kwam een houtgestookte dorpskachel die de basisschool van warmte voorziet, er werd een dorpshuiskamer opgezet en er werd geïnvesteerd in een elektrische auto en een deelaanhanger die beschikbaar zijn voor algemeen gebruik.

 

In 2015 won Hoonhorst tevens de tweejaarlijkse landelijke dorpsvernieuwingsprijs, een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Landelijke Vereniging voor Landelijke Kernen. Dorpen die op een vooruitstrevende en duurzame manier aan de leefbaarheid werken komen voor deze prijs in aanmerking.

De prijzenregen maakt niet lui, maar lijkt de vrijwilligers en inwoners eerder te stimuleren om nog meer initiatieven te ontplooien. De materieel-o-theek, waar spullen kunnen worden geruild, is daarvan een sprekend voorbeeld. Daarnaast wordt er gekeken naar alternatieve vormen van vervoer mochten er in de toekomst geen bussen meer door Hoonhorst rijden. Een dorp met visie dus.