OVERIJSSEL – De verkiezingsuitslagen in onze provincie volgen de landelijke trend op de voet. Maurits von Martels, het Tweede Kamerlid voor het CDA uit Hessum, wond er woensdagavond in het Zwolse Provinciehuis geen doekjes om: “Nederland lijdt aan het Thiery Baudet Complex”, doelend op de grote winst die het Forum voor Democratie boekte en het stemmenverlies voor CDA en VVD. Desondanks blijft het CDA wel de grootste partij binnen Provinciale Staten. Of de monsterzege van het Forum voor Democratie zich ook in de praktijk zal uitbetalen, valt overigens te betwijfelen. Drie van de tien kandidaten op de kieslijst van die partij zijn namelijk niet in onze provincie woonachtig. Om zitting te nemen in de Staten is dat wel een vereiste. Twee van hen wonen in Gelderland en één kandidaat woont in Den Haag. Afhankelijk van het aantal stemmen dat ze hebben gekregen, is verhuizen de enige optie en dat zullen vermoedelijk niet veel kandidaten ambiëren. De meeste winst in Overijssel ging naar het Forum voor Democratie en GroenLinks. Het CDA, de grootste partij in de Staten, verloor twee zetels en zal toch het gesprek met FvD-voorman Johan Almekinders moeten aangaan om tot een coalitie te komen. De nieuwkomer sleepte toch zes zetels in de wacht. Dat is best pijnlijk voor de christendemocraten aangezien Eddy van Heijum (CDA) eerder had aangegeven niet met het Forum voor Democratie te willen praten. Hoe het ook zij: het CDA blijft de grootste met 9 zetels, gevolgd door Forum voor Democratie en de VVD met beide 6 zetels.

In Dalfsen ging 65,2 procent van de inwoners naar de stembus. Het CDA behaalde 25,7 procent van de stemmen, 7,1 procent minder dan in 2015. De VVD leed met 12,6 procent 0,1 verlies ten opzichte van vier jaar geleden. De ChristenUnie bleef gelijk met 12,6 procent, terwijl nieuwkomer Forum voor Democratie 11,4 procent van de stemmen binnen harkte. GroenLinks vergaarde 5,2 procent meer stemmen dan in 2015 en komt daarmee op 7,2 procent. De PvdA verloor 1,5 procent en komt uit op 6,3 procent. Het aantal aanhangers van de PVV daalde met 0,8 tot 5,20 procent. Verlies was er ook voor D66. De partij van lijsttrekker Wybren Bakker haalde 3,3 procent minder stemmen binnen en eindigde op een ronde 5 procent. Bij de SP was het ook geen rozengeur en maneschijn. 4,6 Procent van de Dalfsenaren bracht een stem uit op de Socialistische Partij, 1,7 procent minder dan in 2015. Lijsttrekker Fred Kerkhof van 50PLUS had hoop op winst en kreeg daarin gelijk. Met 0,1 procent kwam het cijfer onderaan de streep uit op 3,1 procent. Dirk van Dijk van de SGP zag het aandeel in Dalfsen stijgen tot 2,2 procent, wat toch 0,5 procent meer is dan vier jaar geleden. De Partij voor de Dieren kwam uit op 2,2 procent, een half procent meer dan bij de vorige verkiezingen. DENK deed dit jaar voor het eerst mee en hengelde 0,1 procent van de stemmen binnen.

En dan de gemeente Ommen waar 65 procent van de bevolking gebruik maakte van het kiesrecht. Ook daar was het van hetzelfde laken een pak. Het CDA kelderde met 5,2 procent naar 26,2 procent. Ook de ChristenUnie leed verlies, zij het niet dramatisch. 15,6 Procent noteerde de partij, 0,7 procent minder dan vier jaar terug. De VVD daarentegen boekte winst: 13,3 procent, 1,5 procent meer dan bij de vorige verkiezingen. Het Forum voor Democratie kwam vanuit het niets op 11,5 procent. GroenLinks zag het aandeel met 4,2 procent groeien naar 6 procent. De PvdA moest 0,8 procent inleveren en kwam uit op 5,8 procent. De PVV zag het aantal stemmen met een ronde 2 procent kelderen en heeft nu 5 procent. Ook D66 leed verlies. Met 3,6 minder stemmen eindigden de democraten met 4,4 procent. Verlies was er ook te noteren voor de SP. 3,9 Procent was de einduitslag, 1,5 procent minder dan in 2015. Net als in Dalfsen boekte 50PLUS ook in de gemeente Ommen winst: 3,1 procent tegen 2,1 procent eerder.
Plussen deed ook de Partij voor de Dieren. Met 0,6 procent meer kwam het eindcijfer uit op 2,5 procent. Ook de SGP deed het goed. De partij zag het aantal stemmen groeien van 2,1 procent naar 2,3 procent. 0,1 Procent van de Ommenaren stemde op DENK.

En tot slot grote buur Zwolle. Daar ging 61,4 procent van de bevolking naar de stembus. GroenLinks staat met 16,5 procent met stip op nummer 1. De partij haalde 9,5 procent meer stemmen binnen dan tijdens de voorgaande Statenverkiezingen. Het aandeel van de ChristenUnie daalde met 1,2 procent naar 13,1 procent. De VVD daarentegen liet een lichte stijging zien. Met 1 procent meer kwam de partij uit op 12,8 procent. De PvdA zag het aantal stemmen met 4,2 procent slinken tot 10 procent. Het Forum voor Democratie baarde ook in de Overijsselse hoofdstad opzien. Schijnbaar vanuit het niets behaalde de partij 9,1 procent van de stemmen. Het CDA moest het met 3,8 procent minder stemmen doen en kwam niet verder dan 8,6 procent. Met een daling van 5,8 procent ging D66 hard onderuit. Er bleef 8,4 procent over, bijna een halvering. Ook de SP moest incasseren. De partij leverde 5,3 procent in en kwam uit op 6,2 procent. 4,8 Procent van de kiesgerechtigden bracht een een stem uit op de Partij voor de Dieren, 1,5 procent meer dan in 2015. De PVV zag het aantal kiezers met 1,8 procent afnemen naar 4,8 procent. 50PLUS Ging met 0,2 procent in de plus en eindigde op 2,6 procent.
Een bescheiden winst was er ook voor de SGP. Er werd 1,4 procent genoteerd, 0,1 procent meer dan vier jaar geleden. DENK wist 1,2 procent van de Zwollenaren op de been te brengen.