DALFSEN – Jolanda en Marc Koggel van hotel restaurant Haersholte De Barones besloten in 2016 iets ludieks te doen rond de opgravingen in ‘hun achtertuin’ waarbij een grafveld en een boerderij uit de tijd van de hunebedbouwers werden blootgelegd. Nooit eerder werden er in West-Europa restanten gevonden van een nederzetting uit die periode, zo’n 5000 jaar geleden. De vondsten waren bijzonder, variërend van Trechterbekers en een dolkje tot een mantelspeld en een barnstenen ketting. Om de geschiedenis tastbaar te maken sloegen de uitbaters van het hotel restaurant aan het denken en kwamen op de proppen met de Trechterbekerroute.

Aan Carolien Prins van de Historische Kring Dalfsen en Thea Dijkema van keramiek atelier Witharen was vrijdagmiddag de eer om de route officieel in te luiden. En dat deden beide dames met verve!
De Trechterbekerroute is uitgezet in de vorm van een speurtocht met grote foto’s van de vondsten met daarbij leuke feitjes en weetjes. Ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Zij kunnen actief meedoen met de speurtocht zelf en daarnaast een puzzel doen.
De routebeschrijving is gratis verkrijgbaar bij De Barones aan de Gerner Es in Dalfsen. De route kan wandelend worden afgelegd, ook door hen die wat minder goed ter been zijn.