DALFSEN – Op enkele plaatsen na zat theater De Stoomfabriek vol, maar niemand die daar vrijdagavond ook maar een moment erg in had. Letterlijk alle aandacht ging naar tenorsaxofonist Boris van der Lek en de Duitse pianist/zanger Christian Willisohn, die ‘s ochtends nog een eitje tikte in München.

De energie, de muzikaliteit en het plezier spatte van het podium en dat had zijn weerslag op het publiek. Er gebeurde wat! Het was de tweede keer dat de tenorsaxofonist Dalfsen aan deed. De eerste keer was rond z’n vijfentwintigste toen hij bij “meneer Louis van Dijk op bezoek kwam om te spelen”, vrijdagavond was de tweede keer.

Het tweetal speelde onvervalste Amerikaanse soul en blues, gospel en jazz. De zwarte stem en het weergaloze pianospel van Willisohn en de rauwe, soms zuchtende sax en de terloopse verhaaltjes van Boris van der Lek zorgden enerzijds voor ontroering, anderzijds voor opwinding. Wie zijn ogen sloot hoorde bij vlagen het pianospel van Rob Hoeke die al weer 18 jaar geleden overleed. Kippenvel, deze combinatie van fluweelzacht en rauw en alles daartussenin.

Binnenkort gaan Boris van der Lek en Christian Willisohn op toernee met jazzkenner Jules Deelder, die zich dan vooral zal bezighouden met de percussie. Op de vraag of ze dan ook Dalfsen weer aan doen, antwoordde Boris van der Lek “Heel graag!” Waarvan akte. ‘Back in the limelight’ is de titel van hun cd, opgenomen in de studio van Christian Willisohn en jammer genoeg alleen verkrijgbaar tijdens optredens.

Er is al veel de revue gepasseerd in Theater De Stoomfabriek, waarmee bewezen  is dat op deze culturele plek aan de Vecht alles mogelijk is. Van toneel tot cabaret, van lezingen tot muziek. 

Foto’s: Robert Westera Fotografie

 

Verwacht: 

De eerstvolgende voorstelling in theater De Stoomfabriek is op vrijdag 24 maart. Florien Hilgenkamp (sopraan) en Celia García García (piano) spelen dan Rabbits at top speed,  een voorstelling waar klassieke zangkunst en komedie elkaar in rap tempo afwisselen.

Een dag later, op zaterdag 25 maart, is het de beurt aan het kleinkunsttrio The Wrinkles. Nathalie Baartman, Anja van Hardeveld en Dea Jansen, allen woonachtig in Dalfsen, zingen al tien jaar samen. Hun repertoire bestaat uit eigenhandig gecomponeerde melodieën met zeer herkenbare Nederlandstalige teksten over ideeën en ervaringen van de dames zelf. ‘Gezellig’ is de titel van hun programma. Maar moet het altijd maar gezellig zijn? Wie benieuwd is naar het antwoord moet zaterdag 25 maart zeker komen kijken en luisteren.

Kijk voor reserveringen op www.destoomfabriek.nl

Foto’s: Robert Westera Fotografie