VECHTDAL – Sinds kort heeft onze regio z’n eigen stoete, een ambachtelijk gebakken tarwebrood waarvan de ingrediënten grotendeels uit het Vechtdal komen. Het idee kwam van bakker Mark van der Most uit Lemelerveld. Het broodje doet het goed bij vakantiegangers en de inwoners zelf. Dat meldt RTV Oost.

De stoete wordt op authentieke wijze gemaakt. “Het brood wordt handmatig verwerkt en na een langdurig rijsproces in een speciale oven op de vloer gebakken. Daardoor krijg je een steviger brood met een doorbakken korst”, aldus de bakker.

Volgens Mark van der Most, wiens bakkerij meerdere vestigingen in het Vechtdal heeft, was er regelmatig vraag naar ‘echt Nederlands brood’. De meeste tarwe komt echter uit het buitenland. “Dat heeft ermee te maken dat de Nederlandse tarwe minder bakkwaliteit heeft. We hebben echter net zo lang geoefend tot we ook van Nederlandse tarwe een echt streekbrood kunnen maken.”

De ‘stoete’ is er in meerdere soorten, waaronder spelt, haverstoete, maar de bakker bakt ook zoete broodjes als krentenstoete met anijs en notenstoete met karamel. Afhankelijk van het seizoen zijn er ook andere soorten, waaronder ‘stoete’ met asperges uit de streek.

Het brood is pas kort op de markt en de bakker laat weten dat hij veel positieve reacties krijgt. Het is volgens hem populair onder de vele vakantiegangers die het Vechtdal aandoen. “Maar ook is er volop vraag naar door mensen die hier zijn geboren en getogen.”