OVERIJSSEL/ STEGEREN – Het is aan het grote publiek wie op de boerderij aan de Spijkerweg in Stegeren zijn of haar idee in de praktijk mag gaan brengen. Tot maandag 1 mei kan er worden gestemd op het beste idee voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing.

Woensdag 15 mei maakt de jury van de provincie Overijssel de winnaar van het project ‘buitenkansen’ bekend. Die krijgt voor een periode van twee jaar de sleutel zodat het idee verder kan worden uitgewerkt. Na vierentwintig maanden krijgt de sleutelhouder het eerste recht op koop van de boerderij.

Met de ideeënmarathon (VAB-athon) voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing, gaf de provincie Overijssel op 9 en 10 maart het startsein voor het innovatieve project Buitenkansen. Er deden ruim vijftig team mee.

Overijssels gedeputeerde Monique van Haaf: “De enorme toeloop en aandacht voor de VAB-athon zijn hoopgevend voor de toekomst van leegstaande boerderijen. Nieuwe functies voor deze boerderijen zijn hard nodig. Alleen op die manier houden we het buitengebied aantrekkelijk en leefbaar”.

Alleen al in Overijssel is de verwachting dat tot het jaar 2030 maar liefst 3.000 boerderijen leeg komen te staan. Dat is een derde van het totaal.

Stemmen kan via WWW.BUITENKANSEN.NU

De verkiezingspool kent vijf teams: drie finalisten en twee groepen die van de jury een zogenoemde wildcard hebben gekregen.

Bijzonder is Aquaponics, het enige agro & food-initiatief. De initiatiefnemers experimenteren al op kleine schaal met de combinatie van een vis- en groentekwekerij in

één en zien dit als een mooie kans om verder te professionaliseren.

De Groene IJsselvallei wil 200 jaar terug in de tijd met een educatief project rond het vroegere leven en werken op de boerderij.

De Kiem stelt een maatschappelijk concept voor waarin jong en oud met en van elkaar leren.

De Oase koppelt een ander maatschappelijk vraagstuk in haar plan: het verminderen van depressies en burn-outs.

En The Barn heeft een recreatieconcept met luxe faciliteiten waarbij de mens weer dichter bij de natuur komt.