DALFSEN – Het startschot voor de elfde editie van de Station tot Stationloop (Ommen-Dalfsen) wordt vanavond om half acht gegeven op het station in Ommen. Dan komen 1.500 lopers in beweging. Sinds tien jaar loopt het parcours dwars door de 160 jaar oude korenmolen in Vilsteren, altijd een bijzonder moment.

“Het is een loop met veel charmes. De molen, maar ook het gehele parcours en de afwisseling daarin, met zandgrond. Maar je moet af en toe ook door de modder ploeteren. En dat laatste stuk over de dijk, als je Dalfsen in de verte kunt zien liggen in de schemering. Prachtig allemaal”, aldus Hellen de Vries, die acht keer meedeed en vorig jaar de snelste vrouw overall was op deze tien Engelse mijlen.

Vanzelfsprekend is ook speaker Henk Borgmeijer weer vertegenwoordigd. Deze feitenkenner weet de wetenswaardigheden moeiteloos op te lepelen: “Het gemiddelde over tien jaar ligt op 1052 atleten per wedstrijd (ook omdat het maximale aantal deelnemers aanvankelijk lager lag). Die liepen samen 169.527 kilometer, oftewel ruim vier keer de wereld rond, vooropgesteld natuurlijk dat dit in rechte lijn zou kunnen.”