Uitzicht op de Vecht (foto: Johan Bokma Fotografie)

 

 

DALFSEN – Ruim een half jaar duurde de renovatie van de voormalige sluiswachterswoning bij stuw Vechterweerd. Het Waterschap Drents Overijselse Delta, de eigenaar van de monumentale woning, gaat zelf gebruik maken van de locatie maar stelt deze ook open voor haar noabers, zoals Buitenplaats Vechterweerd, Boerhoes en Vitens. Enerzijds een informatiepunt, anderzijds een visitekaartje voor het gebied. Wethouder Jan Uitslag en Waterschapsbestuurder Herman Odink verrichtten woensdagmiddag de opening.

In de gerenoveerde woning met serre die de bezoekers een wijde blik gunt op de Vecht zal worden gebruikt voor vergaderingen, bijeenkomsten en recepties, maar ook als communicatieplek over de plannen voor de versterking van de Vechtdijken. Deze heeft het Waterschap voor de periode 2019 – 2040 op het programma staan. Voor andere organisaties en participanten biedt de woning volop mogelijkheden voor het geven van voorlichting, educatie en exposities over de Overijsselse Vecht of als vertrekpunt voor excursies. Met de doelstelling DuurzaamDoen voor ogen is de woning gasvrij ingericht.

In samenwerking met de partners binnen Noaberschap Vechterweerd geeft het Waterschap invulling aan een samenhangend aanbod voor bezoekers. Die partners zijn Buitenplaats Vechterweerd, Boerhoes en Vitens. Stuwcomplex Vechterweerd wordt druk bezocht, met name in de zomerperiode. Het is een knooppunt voor fietsers, wandelaars en pleziervaart. Daarom is deze plek in het programma Ruimte voor de Vecht als één van de torens in het zogenoemde Tien Toren plan opgenomen. Dit zijn markante belevingsplekken om aandacht te vragen voor de identiteit en daarmee de essentie van de Vecht. Welnu, de sluiswachterswoning is zo’n plek.

Zaterdag 15 juni is er een open dag. Tussen 10.00 en 16.00 uur kan het publiek onder meer een virtuele helikoptervlucht maken en zich laten informeren over de planten en dieren in het gebied, de komende dijkversterking en verhalen van de Noabers.