BINNENLAND – Schapenhouders willen dat de overheid ze financieel steunt bij maatregelen om zich te beschermen tegen de wolf. Dat schrijft de Volkskrant na een rondgang langs een aantal bedrijven in onder andere Overijssel. Dat meldt RTV Oost.

Als schapen worden doodgebeten door een wolf kunnen de eigenaren al aanspraak maken op een compensatie van de overheid uit het faunafonds. Christian Kalter uit Lierderholthuis heeft daar bijvoorbeeld recht op, nadat uit DNA-onderzoek bleek dat zijn 26 schapen die in juni werden gedood, inderdaad waren gebeten door een wolf.

Zolang de overheid vasthoudt aan het beleid dat wolven niet beschoten of verdreven mogen worden, “moeten ze ook verantwoordelijk zijn voor eventuele consequenties”, zegt schapenboer Herman Jansma uit Dalfsen tegen de Volkskrant. “Het zou mij tienduizenden euro’s kosten om de wolf buiten te houden. Dat bedrag kan ik niet opbrengen.”

Maar die regeling is niet genoeg, vinden boeren. Ze willen een subsidieregeling om preventieve maatregelen tegen aanvallen van wolven te betalen. Schapenhouders die hun dieren beschermen met waakhonden of stroomhekken, betalen daar nu nog zelf voor.

De zorgen onder boeren over de toenemende overlast van de vanuit Duitsland oprukkende wolf lopen flink op. Donderdag liet boerenorganisatie LTO Salland al aan RTV Oost weten dat de organisatie wil dat de wolf zijn beschermde status kwijtraakt. “Er is maar één keus: je zal moeten gaan schieten, beheren.”

De overheid is overigens bezig met een nieuw Wolvenprotocol. Daarbij komen ook preventieve maatregelen aan bod, zegt een woordvoerder van de provincie Overijssel in de krant. “Maar of er een vergoeding voor schapenhouders komt, is nog de vraag.”

Het aantal schapen dat dit jaar in ons land door wolven is gedood, ligt nu al flink hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er al zeker 134 schapen door een wolf te grazen genomen. Over heel vorig jaar waren dat er 21. Dat blijkt uit cijfers van BIJ12-Faunafonds. Van vier dode schapen moet DNA-onderzoek nog uitwijzen of een wolf inderdaad de dader was.

De afhandeling van schade die wolven toebrengen is door de provincies uitbesteed aan het BIJ12-Faunafonds. Vorig jaar werd ruim 10.000 euro uitgekeerd aan schapenhouders. Voor dt jaar ligt het bedrag vooralsnog op een kleine 15.000 euro. Voor een groot aantal schapen moet nog worden bepaald op hoeveel schadevergoeding hun eigenaren recht hebben.