OUDLEUSEN – Melkveehouder Jacco Zwiers van maatschap Zwiers in Oudleusen hield dinsdag open huis om het publiek een kijkje te gunnen in de nieuwe melkstal en het neusje van de zalm te zien op het gebied van melksystemen. Het halfautomatische systeem zonder melkklauw dat bij Zwiers in geïnstalleerd, behoort in ergonomisch opzicht tot de top en neemt hem 80 procent werk uit handen. “Toen we het systeem in werking zagen, waren we meteen verkocht. Het melken gaat erg makkelijk en licht”, aldus de Dalfser melkveehouder.

Dat melksysteem, in de praktijk ‘Het Nieuwe Melken’ genoemd, is ontwikkeld door Jan Castelein van het gelijknamige servicebedrijf en melkveehouder Broer Roorda uit Grou. Inmiddels draaien er in ons land vier van dergelijke melksystemen.

Binnenkort neemt Jacco Zwiers de 2×10 zij-aan-zij melkstal, waar geprogrammeerd wordt gevoerd, in gebruik. Een unieke stal met een al even unieke Rapid Exit waarbij de koeien in één keer de melkstal uitgaan. Het systeem, dat in de markt wordt gezet als Het Nieuwe Melken, valt op door melkbekers die ‘uit de grond’ omhoog komen.

De collega’s van VechtdalLeeft TV maakten een impressie van de open dag en lieten zich de werking van het revolutionaire melksysteem uitleggen.