Annemieke Wissink (foto RTV oost)

 

 

OVERIJSSEL – Een forse bak kritiek vanuit de achterban over de samenwerking met het Forum voor Democratie heeft fractieleider Annemieke Wissink van de PvdA ertoe gezet uit de Overijsselde coalitie te stappen. De verschillen tussen PvdA en FvD zijn volgens critici te groot om samen te kunnen regeren. Informateur Geert Jansen stelde voor om te formeren met CDA, VVD, CU, Partij van de Arbeid en FvD. Dat meldt RTV Oost.

Annemieke Wissink: “In de vele gesprekken die we voerden met onze partijgenoten en met inwoners van ons prachtige Overijssel voelen we dat de zorgen over een mogelijk samenwerking met FvD erg groot zijn. Te groot.”
Al eerder zei FvD-leider Thierry Baudet te vrezen dat door de komst van de vele buitenlanders ‘de échte Nederlander’ verdwijnt. Ook vrouwen als minderwaardig beschouwen, het ontkennen van het klimaatprobleem en het bestrijden van leraren, wetenschappers en journalisten ervaart de PvdA als een groot struikelblok.

“Wij zijn niet blind voor de emotie die deze uitspraken en standpunten bij onze achterban en de inwoners van Overijssel oproept. Ondanks de zeer respectvolle en open gesprekken met de lokale vertegenwoordigers van FvD in de Provinciale Staten tijdens de informatie, komen wij tot de conclusie dat samenwerken in een coalitie met de partij FvD voor ons niet mogelijk is”, aldus Wissink.

Informateur Geert Jansen noemt het nieuws dat PvdA uit de formatie stapt “heel erg jammer”. Hij zag het ook niet aankomen. “Er was geen twijfel bij PvdA Overijssel. De gesprekken verliepen in zeer goede harmonie”, aldus de informateur. “We hebben het over de verschillende standpunten gehad, ook dat landelijk en regionaal met elkaar in strijd kon zijn. De conclusie was dat het regionale belang voorop stond.” Woensdagavond presenteerde de informateur het coalitie-advies, volgens Jansen een ‘heel kansrijke’ variant. Maar een dag later blijkt de combinatie CDA, FvD, VVD, CU en PvdA toch niet geslaagd. “Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Omdat ik echt geloofde in deze coalitie heb ik ook geen andere variant de revue laten passeren. We hadden met alle partijen een niet vrijblijvend commitment. We wilden allemaal aan de slag.”
Woensdag gaan de partijen in Provinciale Staten opnieuw met elkaar in debat om te kijken welke partijen het beste kunnen samenwerken in een nieuw college. Volgens Johan Almekinders, fractievoorzitter van Forum voor Democratie wil dat niet zeggen dat er al een streep is gezet door een samenwerking van de vier overgebleven partijen die overbleven na het vertrek van PvdA. “Alles kan.” Almekinders is vooral heel erg verbaasd over het opstappen van de PvdA uit de voorkeurscoalitie met CDA, VVD, Forum voor Democratie en ChristenUnie. Almekinders heeft uitleg gegeven over de thema’s die de PvdA nu opgeeft als argument om uit het overleg te stappen.

Het gaat dan om uitspraken van FvD-leider Thierry Baudet die zei te vrezen dat door de komst van de vele buitenlanders ‘de échte Nederlander’ verdwijnt. Ook vrouwen als minderwaardig beschouwen, het ontkennen van het klimaatprobleem en het bestrijden van leraren, wetenschappers en journalisten zijn punten die uiteindelijk een te groot struikelblok vormden voor de PvdA.

“Dat verbaast mij enorm. Ik heb uitleg gegeven, ook aan de andere partijen, en daarmee leek dat hoofdstuk afgesloten”, aldus Almekinders die liever ziet dat de partijen in Overijssel landelijke en provinciale politiek scheiden. Hij geeft daarbij als voorbeeld aan dat hij ook wel moeilijk had kunnen doen over dingen die geroepen zijn over FvD door landelijke kopstukken van GroenLinks.

In Overijssel maakte GroenLinks in het begin nog wel deel uit van de besprekingen, maar de informateur besloot de partij in een eerder stadium niet mee te nemen in de formatie. “Landelijke zaken hebben niks met provinciale politiek te maken”, aldus Almekinders, doelend op een landelijk onderwerp als de Nexit. 

Hoe het nu verder moet, verder met de vier overblijvers of toch op zoek gaan naar een vijfde partij, Almekinders kan er nog weinig over zeggen. De partijen in Provinciale Staten krijgen woensdag de kans om in een debat hun mening te geven. “Onze positie is niet veel anders”, zegt Almekinders daarover. 

“Wij hebben ons altijd als serieuze gesprekspartner opgesteld.” Bovendien vindt de fractievoorzitter van Forum voor Democratie dat er onder de samenwerking van de overgebleven vier partijen al een stevige basis ligt. “Het is niet zo dat ons vertrouwen in de andere partijen nu ineens weg is. Er is vertrouwen over en weer.”

Of er nog een partij moet komen? Almekinders weet het niet. “Als daardoor het slagen van de coalitie toeneemt, is dat positief”, aldus Almekinders. Een partij vinden, wordt dan nog wel een hele klus. Want een samenwerking van GroenLinks met FvD en VVD ligt alleen op het gebied van duurzaamheid al moeilijk. En PVV wil ook graag meedoen, maar dat zal dan zonder het CDA moeten want Eddy van Hijum heeft zich in de campagne zo fel verzet tegen een samenwerking met de PVV, dat overstag gaan hem volstrekt ongeloofwaardig zou maken.