DALFSEN – de beamer in theater De Stoomfabriek is weer gerepareerd. Zondagmiddag stond een handjevol mensen voor de theaterzaal, popelend om de documentaire ‘Zoals wij’ te gaan zien. Ze kwamen van een koude kermis thuis omdat de beamer er de brui aan had gegeven.

Wie de documentaire wil gaan bekijken kan dat vrijdag, zaterdag of zondag doen.

“De documentairemakers zijn er op treffende wijze in geslaagd om het verhaal van de Schat van Dalfsen met bijzonder mooie beelden te vertellen. Het is een aangrijpende document geworden dat elke Dalfsenaar gezien moet hebben”, aldus burgemeester Han Noten over het tijdsbeeld dat Merel ten Elzen en Hans Dirven maakten onder de titel ‘Zoals wij’.

Een jaar lang volde het tweetal alle relevante ontwikkelingen rond de bijzondere archeologische vondsten in Dalfsen. Deze maand en op enkele dagen in juni is de film gratis te zien in theater De Stoomfabriek.

De documentaire begint bij- en gaat uit van de kern: de schat zelf. Het is een van de meest indrukwekkende archeologische vondsten uit de Europese geschiedenis. Kijkend naar de feitelijke vondsten van meer dan 5000 jaar oud, wordt in de documentaire een uniek beeld geschetst van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, hun gewoonten en gebruiken.

Daarnaast zijn de makers op zoek gegaan naar verbindingen met het heden; met de omgeving en bewoners van Dalfsen anno nu. De documentaire maakt op zachte en toch indringende wijze voelbaar dat de band tussen onze geschiedenis en wie we nu zijn onlosmakelijk is. Hierdoor wordt inzichtelijk waarom rituelen en gebruiken ook in deze tijd zo ontzettend belangrijk zijn. Ze laten ons voelen dat we bij elkaar horen. En dat we – er steeds opnieuw –voor kunnen kiezen om bij elkaar te wíllen horen. Als een familie. Zelfs zonder bloedband.

Gratis kaarten voor de documentaire ‘Zoals wij’ zijn te reserveren via www.theaterdestoomfabriek.nl De documentaire is te zien in theater De Stoomfabriek op vrijdag 2 juni om 20.00 uur, zaterdag 3 juni om 15.00 en 20.00 uur en tot slot op zondag 4 juni om 15.00 en 17.00 uur.