DALFSEN – Reeds op de eerste dag van de publieksopgraving werden de restanten van een crematiegraf blootgelegd. De twee dames die de vondst deden stonden letterlijk te juichen toen archeoloog Niels Mouma hen droogjes vertelde wat ze hadden ontdekt. Zo kan het inderdaad gaan. Soms heb je ongelooflijk veel geluk, maar vaak is het kwestie van gestaag doorgaan en niks vinden, soms dagen achtereen. Maar de sterren staan gunstig. Even verderop zijn de contouren zichtbaar van wat de palen van een spieker geweest zouden kunnen zijn, een opslagplaats voor voedsel of handelswaar. De achtjarige Merlin Zielman uit Dalfsen gaf aan goed te kunnen tekenen en is nu op haar knieën bezig met het op schaal intekenen van één van die palen. Dat laatste gebeurt met wat hulp, maar ze doet het toch maar.

In een wat kleinere put die hemelsbreed honderd meter verderop ligt, is een grote hoeveelheid karresporen blootgelegd die wijzen op een druk bereden route. Een handelsroute wellicht, met een beetje goede wil vergelijkbaar met de Hessenweg anno 2017. Samen met enkele andere enthousiastelingen is de tweeëntachtigjarige meneer Kieftenbeld uit Heeten druk in de weer om met de bats laagjes grond weg te scheppen. De voormalig slachter (kaarsrechte rug) weet wat aanpakken is. Hij vindt het prachtig mooi allemaal. Dat geldt ook voor begeleidend student Han Vastenhoud uit het Friese Veenwouden. Hij is de studiegenoot van Mette Adegeest die hand en spandiensten verleend in de grote put en is blij met het werken in de praktijk. De dertienjarige Quinten Biemans uit Deventer is samen met zijn opa naar Dalfsen gekomen. Hij hoopt ‘dingen’ te vinden, vooral buiten de puitten, want dan mag hij ze mee naar huis nemen. Opa, de vijvenzeventigjarige Leendert Biemans uit Zwolle, hoort het allemaal glimlachend aan. Hij is vooral trots dat hij er bij mag zijn. Nou ja, bij zijn kleinzoon eigenlijk.

De milde regenbuitjes deren de vrijwilligers niet. Het meeste valt er naast en archeoloog Niels Bouma van ADC ArcheoProjecten is er blij mee. “Perfect weer”, zegt hij en duidt dan vooral op het feit dat de grond onder deze omstandigheden mooi intact blijft. “Als het warm en droog is, stuift het namelijk alle kanten op”, verduidelijkt hij. De in Dalfsen woonachtige archeoloog koestert het verlangen om nog wat extra putten te graven, gewoon omdat het nu nog kan. Over een jaar wordt het gebied bouwrijp gemaakt en is de kans definitief verkeken. In de zeefput verderop wordt zand in emmers geschept die vervolgens wordt gezeefd. Schijnbaar ondankbaar werk, maar zelfs de kleinste stukjes aardewerk of scherfjes vuursteen vertellen een verhaal. Om eens te ervaren hoe het is om met ‘de poten in de klei te staan’ loopt ook het kantoorpersoneel van ADC ArcheoProjecten een dagje mee. Dat het fysiek ander werk is dat ze gewoon zijn wordt hier en daar pijnlijk duidelijk. Gebukt met een troffeltje bezig zijn of met de bats, laat zijn sporen na. Da’s nog eens andere koek dan achter een bureau zitten.

Wie dezer dagen geregeld zijn gezicht laat zien is amateur-archeoloog/historicus Ab Goutbeek. Met zijn ruim tachtig jaar laat het lid van de Historische Kring Dalfsen het niet bij kijken alleen. Hij werkt mee, bijna op het fanatieke af. Zijn honger naar kennis is niet te stillen.

Volgende week worden de eerste vondsten getoond. De eerste week van september moet het project zijn afgerond. Medio januari wordt het gebied bouwrijp gemaakt en verrijzen er woningen. Wie wil meewerken kan zich aanmelden via De schat van Dalfsen Deelname kost tien euro per persoon. Lui achterover zitten kan ook. In theater De Stoomfabriek aan de Vecht wordt de documentaire ‘Zoals wij’ vertoond. Wie geïnteresseerd is kan terecht van 6 tot en met 18 augustus, van 21 tot en met 25 augustus en van 28 augustus tot en met 1 september. De toegang is gratis en de aanvang is steeds om 14.00 uur. Opgave is wel noodzakelijk. Dat kan digitaal via de agenda van www.theaterdestoomfabriek.nl

 

Audiofragment: Archeologiestudent Mette Adegeest, opgegroeid in Dalfsen, is terug op de grond uit haar kindertijd. In de zeefput zijn de vrijwilligers aan het werk en enthousiaste lui van ADC ArcheoProjecten. Geen archeologen, maar mensen van kantoor.

 

Audiofragment: Student archeologie Han Vastenhoud vertelt over de gevonden snelweg van ruim 5000 jaar geleden.

 

Audiofragment: De achtjarige Merlin Zielman uit Dalfsen is bezig met het op schaal intekenen van de contouren van een paal. Evelien, student archeologie, vertelt er het fijne van.

 

Audiofragment: De dertienjarige Quinten Biemans uit Deventer kwam samen met zijn opa naar Dalfsen.

 

 

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)