Emily Poppe van De Trefkoele+ krijgt het eerste exemplaar overhandigd van de ProatPot, een gezelschapsspel over alcoholgebruik (foto: gemeente Dalfsen)

 

 

DALFSEN – Wethouder Jan Uitslag heeft vrijdagochtend het eerste exemplaar van de ProatPot uitgereikt aan Emily Poppe van De Trefkoele+. Dat gebeurde in het kader van de campagne ‘Gewoon Lekker Nuchter’, gericht op het gewoontedrinken onder 55-plussers. Het doel van de ProatPot is om de drempel te verlagen het gesprek met elkaar aan te gaan. In de pot zitten kaartjes met grappige en ongemakkelijke vragen, stellingen en dilemma’s over het gebruik en de gevolgen van alcohol.

Geregeld een wijntje drinken tijdens het koken of een biertje drinken na het sporten? Deze vorm van drinken heet ‘gewoontedrinken’. Door elkaar de vraag te stellen of en waarom je uit gewoonte drinkt, kun je met elkaar het gesprek aangaan. “Het doel van de campagne is om 55-plussers bewust te maken van wat gewoontedrinken inhoudt en ze te laten nadenken over hun mogelijke drinkgedrag. We willen met dit spel het onderwerp meer bespreekbaar maken op ontmoetingsplekken, zoals bij kulturhusen, huisartsen en fysiotherapeuten”, aldus wethouder Jan Uitslag. Emily Poppe van Kulturhus De Trefkoele+ haakt daarop in: “In ons Kulturhus zitten veel verschillende maatschappelijke organisaties en verenigingen. Als Trefkoele+ willen wij graag bijdragen aan een gezonde gemeenschap. Het mooie van de ProatPot vind ik dat het een lastig onderwerp op spelenderwijs bespreekbaar maakt, je kunt er bij lachen. Dat maakt het laagdrempelig en dat is belangrijk. Een beschuldigende vinger stoot mensen alleen maar af.”

De campagne ‘Gewoon Lekker Nuchter’ komt uit de koker van de gemeente Dalfsen, Saam Welzijn, Tactus Verslavingszorg, GGD IJsselland, de politie en Carinova. De campagne is onderdeel van het gemeentelijke gezondheidsbeleid Dalfsen Kerngezond. Deze partijen hebben de handen ineen geslagen om aandacht te vragen voor het gewoontedrinken onder 55-plussers. Uit recent onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB (februari 2018) blijkt namelijk dat 75 procent van de 55-plussers zichzelf elke dag minimaal een glas alcohol inschenkt. Het aantal senioren met een uit de hand gelopen drinkgewoonte neemt toe en dat baart zorgen.