EUROPA / OVERIJSSEL – Dalfsenaar Malik Azmani (VVD) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) uit Hengevelde zijn officieel verkozen voor het Europees Parlement. Dat komt niet uit de lucht vallen. Allebei stonden immers op een verkiesbare plek en Schreijer-Pierik was er op basis van eigen tellingen al zeker van dat ze haar kantoor in Brussel kon houden. Malik Azmani was namens de VVD lijsttrekker. Na de PvdA kreeg zijn partij de meeste stemmen en sleepte 4 zetels in de wacht. Die worden ingenomen door hemzelf, Caroline Nagtegaal-van Doorn, Jan Huitema en Liesje Schreinemacher. Malik Azmani kreeg 365.155 stemmen, waarvan 27.255 uit Overijssel. De meeste stemmen voor het voormalig Tweede kamerlid kwamen uit de provincie met de meeste kiesgerechtigden: Zuid-Holland (76.000). Dat meldt RTV Oost.

Schreinemacher stond vijfde op de lijst, maar stevent Bart Groothuis, oud-inwoner van Reutum dankzij voorkeursstemmen voorbij. Toch is de kans dat ook Groothuis naar het Europees Parlement gaat groot. Zodra de Brexit definitief is, krijgt Nederland er 3 zetels bij en één van die zetels is voor de oud-inwoner van Twente.

Ook de christen-democraten behaalden 4 zetels. Schreijer-Pierik stond vierde op de lijst, maar klom dankzij voorkeursstemmen op naar de tweede plek op de lijst, achter lijsttrekker Esther Lange. Mede dankzij Schreijer-Pierik werd het CDA bij de verkiezingen in Overijssel de grootste partij. Ze kreeg in totaal 113.914 stemmen, goed voor ruim 17 procent van de stemmen voor het CDA. 55.053 Stemmen kwamen uit Overijssel. Daarmee is zij de persoon waar in Overijssel het meest op is gestemd. Verder kreeg ze veel bijval uit Gelderland (19.954), Noord-Brabant (8.001), Noord-Holland (5.913) en Drenthe (5.065).


De PvdA werd met 6 zetels de grootste winnaar van de verkiezingen. Anja Timmer uit Hengelo, de enige Overijsselse kandidaat namens de partij, vergaarde niet genoeg stemmen voor een zetel in het Europees Parlement. Ze kreeg 4.521 stemmen, goed voor 0,43 procent van de stemmen voor de PvdA. Een plek in Brussel leek er op voorhand al niet in te zitten. Ze stond op de achttiende plek en was gevraagd als lijstduwer.

Malik Azmani en Annie Schrijer-Pierik zijn de enige Overijsselaars die naar het Europees Parlement kunnen. De Zwolse Sylvana Rikkert van GroenLinks eindigde met 6.052 stemmen op de dertiende plek. De partij behaalde 3 zetels. 

Ook Vic van Dijk (D66) uit Enschede haalde het niet. Hij kreeg 4.044 stemmen en eindigde als elfde. Jan Terlouw, geboren in Kamperveen, kreeg 13.577 stemmen. De 3 D66-zetels gaan naar Sophie in ‘t Veld, Samira Rafaele en Raoul Boucke.

 SGP-ChristenUnie veroverde 2 zetels. De op één na jongste Overijsselse deelnemer aan de Europese verkiezingen, Klariska ten Napel uit Zwolle, kreeg niet genoeg voorkeursstemmen voor een zetel. Ze werd zevende met 3.552 stemmen.

 William van den Heuvel uit Hengelo stond op de lijst voor de SP en zag met 1.929 stemmen een plek in het Europees Parlement aan zich voorbij gaan. 
Ook Denk viste achter het net. Huda Sufyan uit Enschede, de jongste Overijsselse deelnemer, kreeg 746 stemmen. De Groenen haalden het ook niet. Hans Baarslag uit Wierden kreeg 178 stemmen.