(foto: Johan Bokma Fotografie)

 

 

DALFSEN – De gemeentewerf aan de Prins Hendrikstraat is grondig verbouwd en volledig energieneutraal dankzij een biomassaketel en 700 zonnepanelen. Het verduurzamingsproces werd van a tot z begeleid door Archetex uit Lemelerveld. Zaterdagochtend verrichtte burgemeester Han Noten de opening. Aansluitend was er een open dag die door honderden dorpelingen werd bezocht. De dag ging gepaard met af en toe een bui, maar dat had geen invloed op de demonstraties en al helemaal niet op het humeur van de bezoekers, gemeentewerkers en de brandweerlieden.

Wie altijd al eens op een van die stoere grasmaaiers van de gemeente had willen zitten had de hele dag de kans. Een brandweerauto van binnen bekijken? Het kon allemaal, want ook de brandweer was ruimschoots vertegenwoordigd. Er waren rondleidingen en demonstraties en men kon ervaren hoe het is om op veilige wijze een woning vol rook te verlaten. Leerzaam om mee te maken. Ook mooi om te zien – vanaf de zijlijn dan – was het bevrijden van een inzittende van een auto na een ongeval. De wagen in kwestie werd opengeknipt en het slachtoffer werd bevrijd. Welke stappen gaan daar aan vooraf en kan z’n auto weer de weg op? Het werd haarfijn uit de doeken gedaan. De brandweerlieden (mannen en vrouwen) legden het graag uit. Overigens is het korps op zoek naar vrijwilligers.

Geluidsfragment: in het donker ontsnappen uit een woning vol rook is spannend (met Gijs, Bianca en wethouder Jan Uitslag)

Op de werf was van alles te zien en het kijkje in de keuken is echt uniek te noemen. Het is namelijk de plek waar de voertuigen en machines van de gemeente staan, waar onderhoud wordt gepleegd en waar de mensen uit het veld de dag beginnen alvorens zij uitwaaieren over de gemeente. Zij zorgen er onder meer voor dat de bermen en het groen in de wijken er netjes bijliggen, dat de trottoirs en wegen binnen de bebouwde kom worden onderhouden en dat de straten worden geveegd.
De zaagdemonstratie van stichting Dalfsen Werkt trok veel publiek. Dat zaagwerk luisterde nogal nauw, want de plakjes boom moesten een bepaalde dikte hebben om als ‘goed’ te worden meegeteld. Een honderd procentscore werd niet gehaald, maar het ging om het idee.

De verbouwing van het pand heeft inclusief het verduurzamen, de biomassaketel en zonnepanelen, circa 1 miljoen euro gekost. Dat lijkt veel geld, maar door de verduurzaming is het gebouw volledig gasloos. Het wordt verwarmd door middel van houtsnippers uit de gemeente zelf en stroom wordt opgewekt met de zonnepanelen. Er wordt meer stroom geproduceerd dan er wordt gebruikt. Het overschot vloeit terug naar het netwerk en komt beschikbaar als groene stroom voor andere afnemers, bijvoorbeeld huishoudens of bedrijven.

 

Opening gemeentewerf Dalfsen door burgemeester Han Noten

 

Zaagdemonstratie door een buitendienstmedewerker van de gemeente Dalfsen

 

Henk Nijkamp, coördinator binnen- en buitendienst van de gemeente Dalfsen

 

Plezier in zijn werk heeft deze maamachinechauffeur nog elke dag

 

Erwin Jacobs, ploegleider van de brandweerpost Dalfsen, is op zoek naar nieuwe vrijwilligers

 

Oefening baart kunst met griptang XXL

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)