NIEUWLEUSEN – Het verbeteren van de situatie op de kruising Backxlaan-N 377 heeft een hoge prioriteit onder de Nieuwleusense bevolking. Dit blijkt uit het leefbaarheidsonderzoek van Plaatselijk Belang waar ruim duizend inwoners aan meededen. Dat meldt RTV Oost.

De inwoners van Nieuwleusen willen dat de Burgemeester Backxlaan een veilige en betere aansluiting krijgt op de provinciale weg N377 die langs het dorp loopt. De Backxlaan zelf zou veilige wandel- en fietspaden en meer parkeervoorzieningen verdienen.

De resultaten van de enquête werden woensdagavond door het bestuur van Plaatselijk Belang gepresenteerd. Andere verkeersmaatregelen die volgens het onderzoek op de Backxlaan moeten worden uitgevoerd zijn eenduidige verkeersregels en veilige voetgangersoversteekplaatsen. Ook vragen de inwoners aandacht voor het parkeren op de Grote Markt, vooral op zaterdag als er markt is, en wil men meer snelheidsbeperkende maatregelen in de eigen woonomgeving.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de inwoners tevreden zijn over hun woonplaats. Ze vinden Nieuwleusen mooi en aantrekkelijk en voelen zich er veilig. Het grootste deel van het dorp voelt zich gezamenlijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun woonomgeving en de Nieuwleusenaren zijn ook content met het vele groen in hun woonomgeving. De inwoners geven het dorp gemiddeld als rapportcijfer een 7,8.

De verkeersveiligheid blijft echter een dingetje. Ongeveer 35% van de inwoners van Nieuwleusen is daar niet tevreden over. Ook vindt 20% van de inwoners dat er onvoldoende parkeermogelijkheden zijn en stoort men zich aan de leegstaande panden in het dorp.