DEN HAAG – het vertrouwen in de overheid heeft wederom een deuk opgelopen. Twee mensen die betrokken zijn bij het omstreden milieurapport over Lelystad Airport blijken getrouwd. De deskundige, de wederhelft van de vrouw die in de MER-commissie zit, is inmiddels teruggetreden. Waarom hij de klus ooit aannam is een raadsel. Dat schrijft Edwin van der Aa in regionaal dagblad De Stentor.

 

Regeringspartij VVD wil de eigen minister Cora van Nieuwenhuizen deze week naar de Tweede Kamer halen over de kwestie. Dion Graus van de PVV ziet inmiddels aanleiding voor een parlementaire enquête over Lelystad Airport.

Op de website van De Stentor werd maandagavond gemeld dat de deskundige die voor het ministerie de fouten in het milieurapport over Lelystad Airport moet herstellen, getrouwd is met de directeur van de onafhankelijke commissie die het gerepareerde rapport moet beoordelen. Door die schijn van belangenverstrengeling is de deskundige teruggetreden.

De SP heeft gelijk na de publicatie een debataanvraag de deur uitgedaan. Kamerlid Cem Laçin: “Ik sta versteld, dit is echt bizar. Dit dossier kent inmiddels teveel fouten om te zeggen dat het een onschuldig missertje betreft dat geen gevolgen hoeft te hebben.”

Woordvoerder Remco Dijkstra gaf aan dat regeringspartij VVD de minister vandaag in de Tweede Kamer over de kwestie wil spreken. Daarna zullen de liberalen een standpunt bepalen. Coalitiepartner ChristenUnie heeft als enige ‘geen behoefte aan een reactie’.

Jan Paternotte (D66) wil weten of er een bewuste keuze is gemaakt door het ministerie van I en W om deze dubbele petten te accepteren. “Het kan ook zijn dat ze het niet wisten en dan had de deskundige het moeten melden.” Ook hij heeft mondelinge vragen aangemeld. “Het vertrouwen in dit dossier moet worden hersteld en dan is het domste wat je kunt doen de schijn van belangenverstrengeling wekken.”

Suzanne Kröger (GroenLinks) vat de meningen goed samen: “Omdat er bij Lelystad Airport zoveel is misgegaan, verwacht ik nu van de minister uiterste zorgvuldigheid. Dat is nu echt cruciaal om het vertrouwen van de bewoners te herstellen. Dan mag er echt geen twijfel ontstaan over de onafhankelijkheid van experts.”