DALFSEN – De kogel is bijna door de kerk. Donderdag 18 oktober wordt de naam bekend gemaakt van de nieuwe burgemeester van Dalfsen. De vertrouwenscommissie heeft haar klus geklaard en twee kandidaten voorgedragen aan de gemeenteraad. Die wikt en weegt en komt dan met het verlossende woord.

Luco Nijkamp, voorzitter van de vertrouwenscommissie: “Wij kijken terug op een bijzonder proces. We hebben goede gesprekken gevoerd en hebben de raad kunnen melden dat we twee geschikte kandidaten hebben gevonden”.

De bekendmaking van de nieuwe burgemeester gebeurt op donderdag 18 oktober tijdens een besloten vergadering. Onmiddellijk daarna wordt openbaar gemaakt wie de nieuwe eerste burger van Dalfsen wordt. Die wordt benoemd bij Koninklijk Besluit op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken. In de praktijk volgt de minister de aanbeveling van de gemeenteraad. Deze aanbeveling is voorbereid door de vertrouwenscommissie die door de raad is ingesteld.

Eind juli maakte de Commissaris van de Koning van Overijssel bekend dat er 46 sollicitanten waren waarvan 12 vrouwen. Daaruit selecteerde hij een aantal kandidaten.

Er komt natuurlijk maar één burgemeester, maar de gemeenteraad is wettelijk verplicht om twee kandidaten aan te bevelen bij de minister. De raad geeft daar wel een volgorde bij: de nummer één wordt burgemeester. De raadsvergadering waarin deze keuze wordt gemaakt is een besloten vergadering waar alleen de raadsleden, de griffier en de adviseurs van de vertrouwenscommissie bij aanwezig zijn. Wat zich achter de gesloten deuren afspeelt, wordt niet bekendgemaakt. De identiteit van nummer twee blijft geheim.

Als langstzittende lid van de gemeenteraad zit Jos Ramaker van GemeenteBelangen de vergadering voor. De bekendmaking is live te volgen via het raadsinformatiesysteem op https://ris.dalfsen.nl