Magda Mendes is gezegend met een prachtige stem en is ook multi-instrumentalist (foto: Marcel Hakvoort)

 

 

DALFSEN – Oliveiras, een ode aan het vergeten Portugese platteland. Het publiek in Theater De Stoomfabriek was zaterdagavond ontroerd, betoverd en onder de indruk van de ontwapende Magda Mendes en haar acht musici, waaronder een blazerskwintet. Kunstige arrangementen, verhalen en liederen die zij schreef met haar vaste gitarist Ward Veenstra, dwarrelden neer in het theater aan de Vecht. Melancholische liederen over haar oma, vader António, de olijfbomen en de bewoners in de door bosbranden getroffen regio die zonder stem achterbleven en over hoe Magda’s wortels aan haar trekken sinds zij ruim vijftien jaar geleden haar geboortegrond verruilde voor Delfshaven.

Magda weet zich gezegend met een prachtige heldere stem en bewees zich tevens als multi-instrumentalist. Met hetzelfde gemak speelde ze gitaar als cavaquinho, een soort Portugese ukelele. De combinatie van Zuid Europese wereldmuziek en West Europese kamermuziek en – jawel – een enkele fado, gaf het geheel een bijna filmisch karakter. Het unieke samenspel met Udo Demandt (percussie), Remko de Landmeter (fluit), Bart de Kater (klarinet), Maripepa Contreras Gámez (hobo en cor anglais), Daniel Garrido Iglesias (fagot) en Max van den Brand (bastrombone) zorgde voor een zekere gelaagdheid, iets dat verder werd versterkt door het voortreffelijke geluid en licht.

Zonder programmeur Jan Wolfkamp had Magda nooit van het theater aan de Vecht gehoord en dat stak ze ook niet onder stoelen of banken. Ze liet weten graag nog eens terug te komen. ‘Belangrijke dingen’ luidde de titel van haar toegift waarmee ze het publiek uitnodigde tot het zingen van een canon en dat pakte wonderwel goed uit, in de zin van geslaagd. Hoe benaderbaar Magda is bleek na afloop: ze nam voor iedereen de tijd en dat had niks te maken met het feit dat ze cd’s aanbood en Portugese olijfolie van de eerste persing, gebotteld door António Oliveira, haar vader. Magda is Magda, een gepassioneerd mensenmens die bijna fluisterend haar emoties weet te verwoorden.

 

Audiofragment: ‘Belangrijke dingen’ en het slotapplaus

 

 

(eigen foto’s)