(bron: CDA.nl)

 

 

VECHTDAL – Wilco Knobben van de afdeling Vechtdal van LTO Noord heeft geen goed woord over voor de ozb-verhoging die het college van B&W Dalfsen voorstelt.

“De BV Dalfsen heeft goed geluisterd naar politiek Den Haag. Volgend jaar gaat het beter met burgers en bedrijven, maar de gemeente Dalfsen begint nu alvast met erven”, aldus Wilco Knobben die vermoedt dat de aangekondigde verhoging van 15,7309 procent (zonder inflatiecorrectie) uiteindelijk zo rond de 20 procent of meer zal gaan uitkomen. Dit bekent hogere kosten voor boeren en andere ondernemers aangezien in de ozb ook de Waterschapslasten zijn verwerkt. In verhouding tot particulieren betalen ondernemers releatief gezien al meer ozb en dat verschil dreigt nog groter te worden.

“Als we kijken naar de tarieven over de laatste vier jaar, dan zien we dat die voor woningen is afgenomen en voor bedrijven en instellingen alleen maar omhoog zijn gegaan. Het eigenaarsdeel is dit jaar al anderhalf keer hoger dan dat van een particulier en daar komt het gebruiksdeel nog overheen. Vorig jaar ging die met 18 procent omhoog”, verduidelijkt Wilco Knobben. Hij heeft nog niet helder wat de exacte onderverdeling (cat. woningen en niet-woningen, red.) is, maar zijn verwachting is dat dit ergens tussen de 15 en 20 procent zal liggen. “Dat is dus 40 procent van de ozb-inkomsten”, benadrukt Knobben. “De gemeente Dalfsen mag dan financiële tegenwind hebben, maar ons zit het ook niet altijd mee en dan moeten wij ook laveren naar de omstandigheden.” Als advies geeft hij de gemeente Dalfsen mee het niet zo ver te laten komen dat de politiek een bedreiging gaat vormen voor burgers en bedrijven.