Cathelijn, Rianne Cuppen en Bob

 

 

DALFSEN – Het levende dorp van Cathelijn en Bob Radstake spreekt zeer tot de verbeelding en mag op veel interesse rekenen. Dat bleek donderdagavond in theater De Stoomfabriek waar een kleine tachtig geïnteresseerden een vraag- en antwoordbijeenkomst bijwoonden.

 

                                                                 (tekst en foto’s: Thomas Klomp)

 

De avond was opgetuigd rondom de NPO3 uitzending van ‘Lauren! En het geld’ op 9 januari jongstleden. Vorig jaar oktober bracht de programmamaakster een bezoek aan de initiatiefnemers van het dorp en keek haar ogen uit. Na een korte introductie en uiteenzetting van de planning door avondvoorzitster Rianne Cuppen, keken de aanwezigen naar de uitzending. Vervolgens vertelden Cathelijn en Bob hoe zij tot het leven zijn gekomen dat ze nu leiden. Ook werd uitvoerig ingegaan op het levende dorp, een nog niet bestaand dorp dat uiteindelijk geheel moet gaan bestaan uit levend boommateriaal waar mensen zelfvoorzienend wonen en leven.

De filosofie van het dorp en de bewustwording daar omheen wil Bob tijdens het Living Village festival laten zien aan iedereen uit alle windstreken, maar vooral aan de Dalfsenaren zelf. Er komt zelfs een speciale ‘Dalfsen Dag’ op het festival, dat van 18 tot en met 25 juni voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt gehouden. Vorig jaar was het festival goed voor ruim 4.500 bezoekers.

Uit de zaal kwamen veel vragen. Veel mensen waren geïnteresseerd hoe zo’n dorp tot stand komt en op welke plek dit zou moeten komen. Een aanwezige haalde zelfs een compleet uitgeschreven vragenlijst voor de dag om later te behandelen. Sommige vragenstellers vonden het erg interessant dat nu ook de gemeente gesprekspartner wordt in het verhaal. Dat is namelijk waar Cathelijn en Bob lang voor hebben gestreden en dat doen ze nog steeds.

De plek aan de Vecht waar ze nu wonen, wordt gedoogd. Maar voor alles willen ze de gemeente en de Dalfser gemeenschap laten zien laten zien dat wát ze doen niet het zoveelste ‘hippie’ feestje is, maar een echte bijdrage aan de toekomst en misschien ook wel een culturele verrijking van het dorp. Dat het idee leeft bleek wel uit het feit dat een
aantal mensen aangaf graag een aantal dagen de sfeer te willen proeven in de woongemeenschap en te eten uit de pluktuin van een van de bewoners!

Na afloop werd er in De Fabriek volop nagepraat en kreeg het aanwezige team van Living Village festival een stroom aan vragen, tips en leuke reacties. Cathelijn liet in een mini-workshop buiten de zaal nog zien hoe je met drinkkartons gerecyclede portemonnees kan maken, wat dan weer perfect aansloot bij het programma ‘Lauren! En het geld’ van televisiemaakster Lauren Vester. Kinderen en volwassenen gingen helemaal los. Het idee van een levend dorp begint te leven. Het meerdaags vervolg is in juni.