DALFSEN – De kunstenaars die jarenlang hun ateliers hadden in het oude postkantoor en daar tevens hun werk exposeerden, draaiden zaterdagmiddag na een laatste uitverkoopdag om klokslag vijf definitief de deur op slot. Daarmee kwam een einde aan een lange artistieke periode in het gebouw aan de Bloemendalstraat. Het merendeel van de kunst en de inboedel heeft een nieuwe bestemming gevonden.

“Het is goed zo”, aldus Carla Bohnert die jarenlang de kar trok en het gebouw en de mensen op de kaart zette. “Er breekt een nieuwe fase aan, we gaan kijken wat er op ons pad komt. We stoppen niet, we zoeken alleen een andere plek!”

In het voormalig postkantoor, een kleinere en eenvoudigere variant van het Amsterdamse hoofdpostkantoor, komen tien huurappartementen die in grootte zullen variëren van 40 tot 70 vierkante meter.

Carla Bohnert, bestuurslid van Kunst om Dalfsen, beheerde het gebouw op basis van de Wet op de Leegstand en wist talloze kunstenaars aan zich te binden. Andere (goedkope) huisvesting ligt niet een-twee-drie voor het oprapen in Dalfsen. Een winkelpand huren is financieel niet haalbaar. Het is zoeken naar die ene speld in de hooiberg. Met de hulp van derden en gemeentelijk cultuurmakelaar Renée Nieuwenstein hoopt ze een slag te kunnen maken. “Eerlijk gezegd maak ik me nooit zo druk. Ik heb nog nooit zonder pand gezeten. Dus voor hetzelfde geld komt er maandag iets op ons pad. Je weet het niet”, zegt Carla die best even moest slikken toen ze zaterdagmiddag het pand verliet. “Ik hoop dat als de appartementen opleveringsklaar zijn, ik nog eens een kijkje mag komen nemen. Puur vanwege de nostalgie.”

Wie suggesties heeft voor andere huisvesting, kan een bericht achterlaten bij Carla Bohnert.

 

Audiofragment: Het vertrek uit het oude postkantoor was onafwendbaar, maar Carla Bohnert ziet de toekomst positief tegemoet.