Sientje en Arlette, hier in de kassen van Kwekerij Eef Stel in Dalfsen, presenteerden maandag hun kookboek (foto: Albert Bartelds

 

Groenten in overvloed (eigen foto)

 

 

DALFSEN / ZWOLLE – De buitenproportioneel grote beelden van beton en de manshoge objecten van roestvaststaal in Rawspace, de werkplaats, annex atelier van kunstenaar Ronald Westerhuis aan de Willemsvaart in Zwolle, zijn ronduit ontzagwekkend. Tegelijkertijd zijn ze buitengewoon aaibaar, in het bijzonder de koolzwarte metalen boomstam waarvan het uiteinde in dunne plakjes uiteen waaiert. Dat de ruimte zich ook uitstekend leent voor een boekpresentatie bewezen Sientje en Arlette Swartjes maandagmiddag. Onder de titel ‘De Keukengeheimen van Sientje & Arlette’ presenteerden moeder en dochter een kloek formaat familiekookboek barstensvol recepten. In het boek met harde kaft (!) delen moeder Sientje (77) en dochter Arlette (40) hun kennis, tips en passie over koken. Jawel, er staan streekrecepten in (hier en daar met een subtiele toets eigenheid), maar ook recepten van eigen hand. Daarnaast is er ruim aandacht voor marinades, sauzen en smoothies. De recepten zijn gegarandeerd vrij van pakjes en poedertjes. Laagdrempelig zijn ze wel, dus uitstekend te doen voor amateur keukenprinsen en prinsessen.

Burgemeester Han Noten van Dalfsen, zijn collega Henk Jan Meijer van Zwolle en journalist en oud-presentator Jan Lenferink van RUR waren aanwezig. Vanwege het ‘Dalfser kwartiertje’ (een gevleugelde uitdrukking in gemeentekringen als een Dalfser politicus is verlaat) arriveerde Han Noten iets later met het gevolg dat hij de eer om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen, aan Henk Jan Meijer had moeten laten. “De inhoud van kookboeken inspirereert hem mateloos”, vertelde Noten, al heeft hij een sterke voorkeur voor koken op gevoel. Hij vertelde dat hij zich op de achtergrond had beziggehouden met de totstandkoning van het boek. Dalfsen was overigens goed vertegenwoordigd in het Zwolse, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van ambachtelijke brouwerij Vechtdal en groentenkweker Eef Stel en zijn vrouw Jennie. In zekere zin gold dat ook voor geboren Dalfsenaar Jan Lenferink die in de jaren tachtig het Veronica-programma RUR (Rechtstreeks Uit Richter) presenteerde. Hoewel negenenzestig plus heeft hij nog steeds dat jongensachtige. De broer van Sientje heeft zich teruggetrokken uit de televisiewereld en houdt zich tegenwoordig bezig met het schrijven van liedjes. Tussen neus en lippen door vertelde hij dat hij overweegt Amsterdam achter zich te laten en definitief terug te keren naar de streek. In het boek van zus Sientje en nicht Arlette beschrijft hij leuke anekdotes van herinneringen aan eten en koken.

‘De Keukengeheimen van Sientje & Arlette’ werd gerealiseerd via een crowdfundingsactie. Het naslagwerk met illustraties van Yehudi van Dijk wordt uitgegeven door WBooks in Zwolle en is voor nog geen twintig euro bij de betere boekhandel verkrijgbaar.

 

Tijdens de radiointerviews in de werkplaats van kunstenaar Ronald Westerhuis viel het oog op het monument op schaal dat hij maakte als nagedachtenis aan de vliegtuigramp met de MH17 in 2014, waarbij 283 passagiers en 15 bemanningsleden om het leven kwamen. Het nationaal monument van staal, met daarin de namen van de slachtoffers, werd 17 juli in Vijfhuizen (nabij Schiphol) onthuld. “Staal is een prachtige metafoor voor verdriet. Het was de moeilijkste opdracht die ik ooit heb gedaan”, vertelt Ronald. “En tevens ook de meest eervolle waar ik voor ben gevraagd. Het monument ontwerpen had veel impact op me; ik ben mij nu wel erg bewust van wat er eigenlijk met iedereen zou kunnen gebeuren. Toen ik de vraag kreeg of ik een gedenkteken wilde ontwerpen, dacht ik gelijk aan een monument waar je verdriet kunt beleven, maar ook troost kunt vinden.”

 

 

Audiofragment: Han Noten over zijn liefde voor koken en mooie initiatieven.