DALFSEN

DALFSEN – Donderdagochtend zat hij – per trein onderweg naar Dalfsen – live in de radio-uitzending bij Gerard Ekdom op Radio 2 en een uur later stond hij in theater De Stoomfabriek om daar zijn verhaal te doen over het veranderende klimaat: klimaatwetenschapper en NOS weerman Peter Kuipers Munneke.

Tijdens deze klimaatconferentie, georganiseerd door het Waterschap Drents Overijsselse Delta, deden hij en ‘waterprofessor’ Floris Boogaard de aanwezigen uit de doeken wat het klimaat doet en waar de uitdagingen liggen. Immers, het gaat vaker en harder regenen, het wordt warmer en de zeespiegel stijgt. De klimaatverandering nodigt uit tot initiatieven De aanwezigen werden geprikkeld om anders naar toekomstige uitdagingen te kijken, het woord omdenken viel een paar keer.

Hans de Jong, bestuurder van het waterschap Drents Overijsselse Delta, reed in 1985 de Elfstedentocht en moet noodgedwongen afhaken. Hij denkt niet graag terug aan dat moment en tegelijkertijd realiseert hij zich dat een herkansing er hoogstwaarschijnlijk niet in zit omdat de het almaar warmer wordt.

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke deed er nog een schepje bovenop: “In de afgelopen eeuw is het klimaat in Nederland al aardig veranderd. Het is ruim 1,5 graad warmer geworden en op sommige plaatsen in ons land is de hoeveelheid regen met meer dan 30 procent toegenomen. En dat neemt de komende eeuw alleen maar toe. Nog belangrijker dan de gemiddelde verandering is de verwachte sterke toename van uitzonderlijk weer: hittegolven, zware neerslag, hagelbuien.”

Volgende week zit de meteoroloog op Spitsbergen, de plek die dient als ijkplek voor klimaatdeskundigen. Aan de hand van deze locatie worden inschattingen gemaakt van wat het klimaat wereldwijd doet. Vlak voordat hij met de trein richting Utrecht vertrok, zei hij:

“We moeten niet lijdzaam zitten wachten op wat gaat komen. Er komen steeds meer slimme oplossingen om grote hoeveelheden regenwater op te vangen en de drinkwatervoorziening op niveau te houden bij langdurige droogte. Investeringen in bijvoorbeeld het riool of vastgoed doe je voor langere tijd. Hou rekening met de situatie over vijftig jaar als je nú gaat bouwen of renoveren. Verandering brengt ook kansen. Let op lokale ondernemers en agrariërs. Die zien vaak als als eerste de mogelijkheden om in te spelen op duurzaamheid en klimaatverandering.

Misschien staat de Drents Overijsselse delta over een halve eeuw wel vol met wijngaarden, sedumkwekerijen, verticale kassen en zonneparken.

Sta open voor die veranderingen, maak ze mogelijk en kijk hoe je duurzaamheid kunt inpassen in de ruimtelijke omgeving.”

Het klimaat raakt ons allemaal. Meer regen kunnen we verwerken door onze tuinen groener te maken en tegels te lichten. Bij veel gemeenten kan aanspraak worden gemaakt op de zogenoemde afkoppelsubsidie. De regenwaterafvoeren zijn dan niet langer aangesloten op het riool, maar op een buffer op het eigen erf, waardoor het water langzaam in de bodem kan zakken. Het rioolstelsel wordt dan minder belast omdat de waterzuivering minder hard hoeft te werken.

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta en de gemeenten werken al jaren nauw samen om het (afval)waterbeheer af te stemmen en meer efficiënt te maken. En dat laatste is dan ook nog eens positief voor de portemonnee van de burger. De klimaatverandering brengt uitdagingen met zich mee en nodigt uit tot initiatieven.

Interview met weerman Peter Kuipers Munneke van de NOS:

Interview met Hans De Jong (Bestuurder  Waterschap Drents Overijsselse Delta  )

(Foto’s Johan Bokma Fotografie en Thomas Klomp)