DALFSEN – De economie trekt weliswaar aan, maar dat er op het Koninginneplein tussen de Witte Villa en de stoomcichoreifabriek aan het Waterfront een fontein is gerealiseerd, mag gerust een wondertje heten. In de volksmond wordt het gemozaïekte vlak met de cichoreibloem al ‘de fontein van Han’ genoemd. Het was namelijk burgemeester Han Noten die met veel overtuiging pleitte voor een plein en een fontein. Ingegeven door zijn Limburgse inborst wenst hij elk dorp, elke stad een plein toe met een fontein. “Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, waar muziek wordt gemaakt, waar wordt gepraat, gekust, waar een ijsje wordt gegeten of een harinkje wordt gehapt, waar wordt gedronken en misschien wel ruzie wordt gemaakt”, aldus de trotse Dalfsenaar die in januari aan zijn tweede ambtstermijn begon en woensdagmiddag deze woorden sprak bij de onthulling van de fontein in Dalfsen.
Vlakbij de plek in Dalfsen waar in 1965 de laatste balen cichoreikoffie de fabriek verlieten, is een waar eerbetoon verrezen. De duizenden mozaïektegeltjes van 1 bij 1 centimeter zijn gefabriceerd van kunststof met een aluminium toplaag, ontwikkeld en geleverd door TDF Floortile/Mozenzi in Dalfsen. Het was wethouder Ruud van Leeuwen die tijdens een werkbezoek van het college aan TDF een eureka moment beleefde en in het Dalfser bedrijf een prima partner zag om de fontein te realiseren. Samen verbeelden die minuscule puzzelstukjes de cichoreibloem. Een waar kunststukje en uniek in de wereld. De waterstralen variëren in hoogte en worden ‘s avonds blauw aangelicht.
“Naar aanleiding van dit project hebben we aanvragen gekregen van over de hele wereld, van Spanje tot Amerika toe”, aldus Monique Toonen van TFF.
 Woensdagmiddag verrichtte Han Noten de onthulling van de fontein door op een rode knop te drukken. Op hetzelfde moment liet een dertigtal basisschoolleerlingen blauwe ballonnen op, gemaakt van zetmeel zodat ze geen belasting vormen voor het milieu.
Elise Heyligers, schrijfster van het boek ‘De fonteinen van Amsterdam’, begrijpt de liefde van Han Noten voor fonteinen wel. “Ze vrolijken omgevingen op en geven plekken een zekere allure. En dan is er het geluid natuurlijk, de melodie. Zacht geklater brengt je onbewust tot rust, stortend water geeft juist energie.”

Ga er eens langs en tref de fontein vlakbij de kabbelende Vecht die wordt overstemd door het geklater van het water. Het is niet het tochtgat dat het zou zijn geweest zonder dat omhoog spuitende water.

 

(Audiofragment: Interview Burgemeester Han Noten, opening fontein waterfront Dalfsen)

 

(Audiofragment: Interview Monique Toonen, directeur Mozenzi TFD)