OVERIJSSEL – Steeds meer kinderen van 8 tot 18 jaar bellen met de Kindertelefoon. Vorig jaar werden er 242.355 gesprekken via telefoon of chat geregistreerd, 39.000 meer dan in 2015. In dat jaar steeg het aantal kinderen dat contact zocht met bijna 23.000. 79 Procent van de gesprekken ging via de telefoon, 21 procent via de chat. De 13 tot 15-jarigen bellen het vaakst, wat niet onlogisch is omdat ze overstappen naar de middelbare school en gaan puberen, wat veel vragen en onzekerheden met zich meebrengt.
De stijging heeft te maken met de maximaal vastgestelde tijdsduur per gesprek en de manier waarop dit wordt geregistreerd. 9 Procent van de vragen ging over pesten. Dit vrij hoge percentage is hoogstwaarschijnlijk terug te voeren op het feit dat er aardig wat maatschappelijke aandacht voor dit onderwerp bestaat. 7 Procent van de gesprekken gaat over relaties. Seksualiteit scoort ook 7 procent. Mishandeling en vragen over lichaam komen ook relatief vaak aan bod.
Vorige maand nog trok De Kindertelefoon aan de bel over het voortbestaan. Sinds 1 januari van dit jaar krijgt de hulplijn namelijk geen geld meer van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Maar er gloort hoop aan de horizon. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft toegezegd dat De Kindertelefoon blijft bestaan, al is nog niet bekend hoe dat zal worden gefinancierd.