WITHAREN – Kendamaspelers van zo’n beetje alle continenten streken de afgelopen dagen neer op landgoed Oergoed in Witharen om daar het edele Japanse behendigheidsspel te spelen en nieuwe records neer te zetten. Aan spelers geen gebrek, wel aan publiek. Zaterdagmiddag was het terrein angstig leeg, op de standhouders na. Onbekend maakt onbemind, want letterlijk alles deugt aan het festival. Van het weer, de sfeer en de mensen tot de optredens van onder meer Shiva Bellydance alsmede het biologische eten en drinken. Ook het door de Ambachtelijke Vechtdalbrouwerij in Dalfsen gebrouwen Rasta Rasta biertje deed het goed en vond gretig aftrek. ‘s Avonds trok het aan en stroomden er tientallen mensen het terrein op. Directe buren, betalende bezoekers en verlate spelers.

Op het Kendama Festival valt men van de ene verbazing in de andere. Het is prachtig en leuk tegelijk en geschikt voor het hele gezin. Paarden, wagens, ridders, lekker eten en goede muziek, biologisch dynamische friet, pannenkoeken, uitsmijters en appeltaart. Het is er allemaal.

Het idee voor het festival begon allemaal met een houten spelletje uit Japan. Kendama heet het en het is een spelletje dat een goede hand-oog coördinatie vraagt en een beetje geduld. Een eerlijk spelletje waar tijdens het festival ook nog eens 750 euro mee valt te winnen, vooropgesteld natuurlijk dat er een kampioen uit de bus komt.

De missie van het Big Bang Kendama Festival is om mensen een geweldige ervaring te geven en te laten zien dat ‘we’, zo schrijft de organisatie, ‘lief tegen elkaar kunnen zijn, een mooie tijd met elkaar hebben en dat iedereen welkom is. Van gehandicapte kinderen tot jongeren en volwassenen tot stokoud’. Vervelen is uitgesloten. Er zijn verschillende podia: twee stuks in prachtige tipi’s en eentje in de splinternieuwe groentekas van Oergoed. Een unieke, eenmalige ervaring en dat alles gecombineerd met eerlijk eten zoals biologisch dynamische pizza’s uit de steenoven. En wie er geen genoeg van krijgt kan gewoon lekker blijven slapen op de camping. Tot een week of zes geleden lag het terrein er maagdelijk bij. Er was helemaal niks. Met veel vrijwilligers en de nodige hoop, geluk en liefde zijn er karrenvrachten werk verzet. De groentenkas staat, er is gestraat, de paardenbox is omzoomd met robuuste houten palen en planken en het terrein is volledig ingericht met onder meer speelse bouwsels.

Tot en met vanavond lopen er ridders in volle harnassen rond met jonkvrouwen en narren. Vervoer van en naar het station in Ommen is geen probleem. Dat gebeurt met Belgische trekpaarden en een wagen. Er valt van alles te beleven, te ruiken en te proeven. Bekijk bijvoorbeeld de prachtige Oergoed-tuin en geniet van de duurzame en geweldige bouwprojecten die zijn vervaardigd van tweedehands materialen. Met veel liefde en aandacht zijn er prachtige kunstwerken gebouwd die ook nog eens als woning kunnen dienen.

Landgoed Oergoed heeft als doel om iedereen aan betaalbaar eerlijk eten te helpen en het beste voedsel in houten kratjes rond te brengen met paard en wagen. Het festival is tot en met zondagavond te bezoeken. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.bigbangkendama.com.

Landgoed Oergoed is gevestigd aan De Haar 15a in Witharen.

 

Audiofragment: Marianne Engelbertink van Sensekracht en Route 36 in zicht over hooggevoelige mensen wat zij voor hen kan betekenen.

 

Audiofragment: The Kendama-battle in de kas.

 

Audiofragment: Ellen Kampman en Arjan Jurjens stelden alle tenten om niet beschikbaar, omdat het kon en omdat ze geloven in het goede doel.