https://www.rijksoverheid.nl/binaries/large/content/gallery/rijksoverheid/content-afbeeldingen/regering/bewindspersonen/kabinet-rutte-asscher/nieuwe-vormgeving/portret-kamp.jpg

Henk Kamp (foto: Arenda Oomen / Rijksoverheid.nl)

 

 

OVERIJSSEL – Johan Oppewal, chef redactie van vakblad Boerderij, interviewde in het Estlandse Tallinn landbouwminster Henk Kamp (65). Deze zei dat er geen gezonde bedrijven failliet mogen gaan als gevolg van de fipronilcrisis. Daarmee liet Kamp zich van zijn gladde kant zien.

 

Klinkt leuk, maar is nogal makkelijk gezegd. Ja, de betalingen aan het Diergezondheidsfonds worden opgeschort. Let wel: dit is uitstel, geen afstel. Dat maakt de mogelijk tonnen verlies die stilgelegde pluimveebedrijven aan schade hebben, niet goed. Verder verwijst Kamp naar de banken, die met overbruggingskrediet zouden komen. En jawel, daar gaat de overheid een garantie bij afgeven. Daar gloort dan toch iets van ondersteuning. Maar het is dun en te glad om je aan vast te klampen. Dat zit hem vooral ook in het woord ‘gezond’.

 

‘Hoe gezond moet een bedrijf zijn wil het onder de ‘bescherming’ van Kamp vallen?

 

De dubbelzinnige uitspraak van de minister weerspiegelt de stemming in de politiek. Ook tijdens het Kamerdebat vorige week durfden de meeste partijen het niet aan om steun te vragen voor getroffen bedrijven. Kennelijk wordt in Nederland breed gedeeld dat zulke schade onder het ondernemersrisico valt.
Toch zijn er argumenten vóór een vorm van bemoeienis. Zo heeft de overheid zelf een rol gehad in het ontsporen van de kwestie. Vreemd ook dat over de grens een andere opvatting heerst. De Belgische overheid grijpt wél naar de portemonnee.

 

(bron: Johan Oppewal, chef redactie vakblad Boerderij)