DALFSEN – Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen vertelt vanavond in theater De Stoomfabriek over één specifieke gebeurtenis in zijn ‘regeerperiode’ in de hoofdstad: de moord op Theo van Gogh. Een moord die de geschiedenisboeken is ingegaan als de eerste en tot dusver enige terroristische aanslag op Nederlandse bodem in de eenentwingste eeuw. Renate Wennemars gaat met hem in gesprek over dat moment en de nasleep ervan.

Met de komst van Job Cohen in Dalfser theater wordt de tweede reeks sprekers in de programmalijn ‘Voordat het verhaal verdwijnt’ ingeluid. 

“Cohen hield ook toen vast aan zijn verhaal van verdraagzaamheid”, blikt burgemeester Han Noten van Dalfsen terug op die roerige periode. “De moord plaatste ook hem in het volle licht van de schijnwerpers. Hij moest diezelfde avond de stad Amsterdam vertegenwoordigen. Wat zou hij gaan zeggen? Zijn openingswoorden waren: ‘Er is een Amsterdammer doodgegaan.’ Hoe bewust zal hij die eerste zin gekozen hebben? Heeft hij nagedacht over de impact daarvan? En heeft hij zich op dat moment eenzaam gevoeld?”

Dergelijke vragen, die inzoomen op een bijzonder moment in de geschiedenis, vormen ook in het tweede seizoen het kenmerk van de serie gesprekken ‘Voordat het verhaal verdwijnt’. Na Cohen is het de beurt aan Erben Wennemars (‘Erben On Tour: van Nagano naar Pyeongchang’, 15 maart), Victor Levie (over vernietiging, verwerken en vormgeven’, 4 mei) en Henk van Gelderen (over het verzet en onderduiken op kasteel Rechteren, 23 mei). En achter de schermen wordt gewerkt aan meer gasten, later in het jaar.

Ook afgelopen seizoen was het een bijzondere reeks, volgens een al even bijzondere formule. Han Noten is vrijwilliger bij het Dalfser theater en als zodanig nauw betrokken bij de programmering. Hij maakte zich sterk voor deze specifieke programmalijn en spreekt er – overigens niet als enige – contacten binnen zijn eigen netwerk voor aan.

Han noten: “Dat gaat niet vanzelf. Om te beginnen mag het in beginsel niets kosten, afgezien van maaltijden, eventueel onderdak en een bos bloemen. Daarnaast hebben de gasten er meestal niets mee te winnen. Ze zitten er doorgaans niet op te wachten; ik moet ze echt overhalen. Toch was het eerste seizoen een daverend succes. Dat kun je aflezen aan de bezoekerscijfers; bijna elke avond was uitverkocht. Maar ik lees het vooral af aan de reactie van de gasten na afloop. Vaak vinden ze het achteraf toch wel leuk om zo uitgebreid in te gaan op een specifiek moment. József Jankovic bijvoorbeeld heeft als enige gevraagd of het gesprek gefilmd kon worden. Achteraf bleek dat zijn kinderen en kleinkinderen hem nog nooit zo tot in detail hebben horen vertellen over hoe zijn leven veranderde door de Hongaarse opstand van 1956.”

Uitgangspunt is dat de gasten zich op hun gemak voelen en dat er geen druk op hen ligt. Om die reden is gekozen voor de formule van het tweegesprek, zonder vragen uit de zaal.

“Publicitair is de programmareeks ook lastig voor te bereiden”, zegt Noten. “Elke gast trekt zijn eigen publiek aan, dat is heel verschillend. Bij Bennie Jolink leefde bij een deel van het publiek duidelijk de verwachting: dat wordt lachen, gieren brullen. Maar het werd een bloedserieus gesprek, waarin hij zich van een heel andere kant liet zien: een gevoelige man met een zacht soort somberheid over zich.”

 

Voor het gesprek met Job Cohen, vanavond in theater De Stoomfabriek, is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar via de website www.theaterdestoomfabriek.nl of bij de vestiging van Primera in Dalfsen. De aanvang is om 20.00 uur.