Aan de klets met genodigden (foto: Arnold Compagner)

 

 

NIEUWLEUSEN – Door het indrukken van een knop heeft Jelle Bos, de allereerste voorzitter van de lokale omroep Vechtdal FM, woensdagavond de nieuwe radiostudio van de club officieel geopend. Na die handeling klonk een jingle met oude en nieuwe herkenningstunes. De opening trok veel belangstelling. Burgemeester Erica van Lente was aanwezig, maar ook plaatselijke politici van CDA, ChristenUnie, Gemeentebelangen en de PvdA, alsmede ondernemers en andere genodigden. Mediaminister Arie Slob was ook uitgenodigd, maar hij moest wegens dringende afspraken verstek laten gaan. Via zijn secretariaat wenste de in Zwolle woonachtige politicus de medewerkers van Vechtdal FM zeer veel succes toe.

Officieus werd de nieuwe radiostudio al eerder in gebruik genomen, onder meer op zaterdag 1 juni tijdens de uitslaande brand op het pluimveebedrijf van de familie Huisman in Dalfsen. De lokale omroep deed toen live verslag.

Een kleine groep vrijwilligers is het afgelopen jaar in de spaarzame vrije uren bezig geweest met het verbouwen van de ruimte boven Bos Bedden en het operationeel krijgen van de nieuwe radiostudio. Het was spannend of al de aangesloten apparatuur in de praktijk ook zou werken. “Tijdens de testuitzendingen kwamen we zaken tegen die anders moesten, maar die waren makkelijk op te lossen”, aldus technicus Paul Beltman. Hij stapte in toen de omroep nog Streekradio Nieuwleusen heette en heeft al diverse verhuizingen meegemaakt. Vanuit verzorgingshuis De Hulstkampen naar ‘t Olde Gemientehuus en recentelijk dus naar Bos Bedden die overigens al sinds het allereerste begin in april 1992 bij de omroep adverteert. In 2000 fuseerde Streekradio Nieuwleusen met de lokale omroep Dalfsen-Ommen en zo ontstond Vechtdal FM. Een jaar later verhuisde de omroep naar het voormalige gemeentehuis. Een andere oudgediende is Arnold Compagner. Hij is sinds 1993 bij de omroep betrokken, het jaar hij het programma Rocktrax overnam van Siem Riezebosch en dat hij nu al decennialang presenteert. Daarnaast verleent hij hand en spandiensten bij live-uitzendingen vanaf locatie, zoals de Oranjefeesten, het cigar box guitar festival op Calluna of The Living Village Festival.

Hoe wordt radio gemaakt, wat komt er allemaal bij kijken en welk gezicht hoort bij welke stem? Onder het motto lokaal betrokken zet Vechtdal FM de deuren van de nieuwe radiostudio boven Bos Bedden in Nieuwleusen wagenwijd open. Zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur houdt de omroep open huis en maakt live radio. Maak kennis met de mensen achter de stemmen, presenteer mee en geniet van hapjes en drankjes. Van 10.00 tot 17.00 uur is de zender live in de lucht. Vanuit de studio wordt die dag geschakeld met diverse evenementen, waaronder de open dag bij de sluiswachterswoning, de autorodeo in Oudleusen, Wortelpop op Beerze Bulten in Ommen en met de vier deejay-duo’s die het tegen elkaar opnemen tijdens het appel en ei spel. Een kijkje nemen achter de schermen van de lokale omroep? Kom dan zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur langs bij Vechtdal FM aan Den Hulst 31 in Nieuwleusen.