DALFSEN – De Galliër aan de straatkant ziet er weliswaar afschrikwekkend uit, maar veel kwaad zit er niet bij. Het stripverhaal op de schutting spreekt boekdelen. Hier woont iemand die de strips van Asterix en Obelix op waarde weet te schatten en zelf onderdeel is geworden van het beeldverhaal. Teksten als “Stevig bouwwerkje. Heb jij dit gemaakt Josterix???” en “Euhhh, Martina, wil je met mij brommers kieken?”, laten weinig aan de verbeelding over. Zijn fascinatie voor geschiedenis kent geen grenzen. De ruwe bolster met blanke pit uit de Julianastraat is soms een tikkeltje eigenwijs, maar wat hij eenmaal in zijn hoofd heeft, heeft hij niet in zijn kont. En, het moet gezegd, in negen van de tien gevallen heeft Jos Krisman, want om hem gaat het, het bij het rechte eind. De meewerkend voorman bij Exel zag op Oudejaarsdag Abraham en dat ging bepaald niet onopgemerkt aan de buurt voorbij. 

‘Josterix’s’ bewondering voor de verhalen van Asterix en Obelix is niet van vandaag of gisteren. Die gaat decennia terug en zit hem in het feit dat tekenaar Albert Uderzo en schrijver René Goscinny op knappe wijze geschiedenis en heden met elkaar wisten te vervlechten en de liefhebbers van het beeldverhaal spelenderwijs kennis lieten maken met de Europese cultuurhistorie.

Jos is getrouwd met Martina. Hun zoon Scott studeert in Groningen en werkt in de weekenden bij ’t Asje. Naast zijn drukke baan ‘klooit’ Jos wat met brommers. Kreidlers hebben zijn voorkeur en die restaureert hij met veel liefde en geduld. Originaliteit heeft niet perse zijn voorkeur, maar het moet wel goed zijn. Zo gebruikt hij roestvaststalen boutjes en moertjes omdat het oog ook wat wil. De Kreidlerfabriek in Duitsland dacht daar vroeger niet over na. Het ging immers om productieaantallen en om niks anders. Jos doet het anders. Of goed of helemaal niet.

De stripserie Asterix en Obelix is uitgebracht in meer dan zeventig landen en vertaald in meer dan honderd talen. Inmiddels zijn er meer dan 350 miljoen stripboeken over de toonbank gegaan.

 

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)