BINNENLAND – Het is allerminst zeker dat Lelystad Airport in 2020 open kan. De Tweede Kamer heeft nog niet voldoende informatie om een afgewogen oordeel te vellen. Dat zei Jan Paternotte (D66) dinsdagochtend tegen presentator Sven Kockelmann in het radioprogramma 1 op 1, op NPO Radio 1. Dat meldt de redactie van de nieuwszender.

“Lelystad moet zijn bestaansrecht nog bewijzen”, zei Jan Paternotte, D66-Kamerlid. Dinsdag was er in de Tweede Kamer een groot debat over de uitbreiding van Schiphol met minister Cora van Nieuwenhuizen. “Het vliegveld is ontzettend slecht voorbereid. Het heeft geen zin een luchthaven te openen, zonder dat je weet of het zijn doel wel haalt.”

Het doel van Lelystad Airport is ruimte creëren op Schiphol. Vakantievluchten zullen dan vanaf Flevoland opstijgen en landen. Maar vliegtuigmaatschappijen kunnen niet zomaar gedwongen worden om vanaf een ander vliegveld te vertrekken. De Europese Commissie heeft zich daar eerder in Italië kritisch over uitgelaten. “Nederland moet nog een voorstel doen aan de Europese Commissie. Waarom dat nog niet is gedaan vraag ik vanmiddag aan de minister”, zegt Paternotte.

Kamerlid Jan Paternotte stelde tijdens het debat voor om te kijken of een grote luchthaven in de Noordzee haalbaar en betaalbaar is. Eerdere onderzoeken wezen weliswaar uit dat dit plan peperduur is, maar niet per se onhaalbaar. “Laten we de mogelijkheden onderzoeken. Buiten Hongkong is er, mede door Nederlandse baggeraars, ook een vliegveld in zee opgespoten. Het zou een mooie oplossing voor de toekomst zijn”, aldus Paternotte.