DALFSEN – Met een subliem uitgevoerd Andante Festivo van de Finse componist Jean Sibelius besloten het wereldberoemde Finse jeugdorkest Helsinki Strings en het Nederlandse Britten Jeugd Strijkorkest zaterdag hun concert in theater De Stoomfabriek. De Finnen stonden onder de bezielende leiding van Helsinki Stringsdirigent Jukka Rantamäki. Het Oost-Nederlandse Britten werd begeleid door oprichter en dirigent Loes Visser 

Het Britten speelde uiterst geconcentreerd werken van Hendrik Andriessen en Anton Arenski op thema’s van Kuhnau en Tsjaikovsky. Het enthousiaste orkest sloot af met de spectaculaire Candy Box van de Nederlandse componist Chiel Meijering.

Na de pauze gaf het Finse Helsinki Strings haar visitekaartje af. Werken van Mozart en het ‘Epitath’ van de Finse componist Rautavaara – destijds geschreven ter herdenking van het overlijden van de beroemde Hongaarse componist Bela Bartòk – maakten diepe indruk. Dezelfde componist werd daarna alle eer aangedaan met een perfect uitgevoerd Diverimento, waarbinnen een zigeunerwaardige solo van de eerste violiste het publiek merkbaar ontroerde. Als thuisblijvers ooit ongelijk hadden, dan was het wel zaterdagavond.