OVERIJSSEL / ZWOLLE – De hoogste waterstand in rivier de IJssel werd vandaag geregistreerd. Woordvoerder Herald van Gerner van het Waterschap Drents Overijsselse Delta voorziet weinig problemen. “Dat is vooral ook dankzij de Ruimte voor de Rivier-projecten bij Deventer en Zwolle.”

De afgelopen jaren zijn bij deze steden zogenoemde nevengeulen aangelegd. Dat is ook gebeurd op tientallen andere plekken buiten de provincie. Daardoor krijgt het water meer ruimte en neemt het risico op overstromingen drastisch af. De nevengeulen lijken prima tegen hun taak opgewassen. Herald van Gerner: “Dit is eigenlijk de eerste keer dat ze echt worden gebruikt. We houden ze goed in de gaten en kunnen zo ook goed zien of er toch nog kinderziektes zijn die we later moeten oplossen.”

De medewerkers van het waterschap laten niks aan het toeval over en houden voortdurend de vinger aan de pols. Gedurende de dag is er overleg tussen de verschillende deskundigen en wordt besloten of bijvoorbeeld een gemaal ergens gesloten moet worden. In het veld lopen inspecteurs de dijken af. Op ruim twintig plekken lekt kwelwater onder de dijken door. Dat is meestal zichtbaar in sloten, waar ineens belletjes naar bovenkomen.

“Maar soms gaat het om veel meer water en dan lijkt het meer op een kleine vulkaan”, vertelt inspecteur Wijnand Evers. Die plekken worden extra in de gaten gehouden. Als er teveel water ‘lekt’, dan wordt ingegrepen door bijvoorbeeld het waterpeil in een sloot flink hoger te zetten. “Daarmee creëer je tegendruk”, aldus Wijnand Evers.

Opvallend veel Zwollenaren namen een kijkje bij de nevengeul in de Vreugderijkerwaard. Dat deden ze vooral vanaf de brug.