(afbeelding: RTV Oost)

 

 

OVERIJSSEL – Met Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel heeft RTV Oost de Prix Circom in de wacht gesleept. Dat is dé prijs voor Europese publieke omroepen. Projectleider en politiek verslaggever Simon Dirk Terpstra van de regionale omroep is opgetogen over het winnen van de prijs: “Dit is echt te gek! Fantastisch dat we als kleine omroep zo’n enorme prijs winnen met ons programma. Hier hebben we met heel veel collega’s heel hard aan gewerkt en we mogen er met zijn allen dan ook apetrots op zijn”. De prijs wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres van vereniging van Europese publieke regionale omroepen Circom, op 30 en 31 mei in Novi Sad in Servië. Bij Circom zijn omroepen uit 32 landen aangesloten, van hele grote als de BBC en France Télévisions, tot kleine zoals het Albanese RTSH. RTV Oost won in de categorie most original and innovative, meest origineel en vernieuwend.

RTV Oost liet de inwoners van Overijssel hun eigen verkiezingsprogramma schrijven voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart jongstleden. Aan de hand van een aantal belangrijke provinciale thema’s kreeg het publiek van RTV Oost een aantal stellingen voorgelegd. Mensen konden ook zelf ideeën aandragen voor het verkiezingsprogramma dat uitgroeide tot Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel. Met dat programma in de hand hield RTV Oost bijeenkomsten door de hele provincie waar inwoners, (maatschappelijke) organisaties en politici met elkaar in debat gingen over belangrijke thema’s in Overijssel zoals verkeer en mobiliteit, duurzame energie, landbouw en natuur, cultuur en woningbouw.

De jury was vooral lovend over de manier waarop het publiek (kijkers, luisteraars en online bezoekers) betrokken is bij de verkiezingen: in feite hebben de inwoners van Overijssel het verkiezingsprogramma geschreven voor de provinciale politiek. Door het publiek er zo nauw bij te betrekken leverde dat ook nieuwsverhalen op. Verder was jury erg te spreken over de laagdrempelige manier waarop politici bij het publiek werden geïntroduceerd, door de Lawaaipapegaaien en de rubriek ‘Wat lijsttrekkers vertellen’.