NIEUWLEUSEN – De energietransitie komt er onherroepelijk aan, maar welke kant moeten we op om van het aardgas af te komen? Elektriciteit, waterstof of misschien wel allebei? Welnu, over dat vraagstuk gaat het vanavond in kulturhus De Spil, op touw gezet door De Toekomstmakers in samenwerking met de duurzame dorpen en de gemeente Dalfsen. Aanvang: 19.00 uur. Er wordt afgetrapt met de VPRO Tegenlicht documentaire Deltaplan Waterstof’ die laat zien dat er op nationaal niveau al volop wordt geëxperimenteerd met waterstof.

Voorafgaand aan deze avond houdt adviesbureau Pioneering uit Enschede een besloten informatiebijeenkomst over vernieuwing van technologie en ondernemerschap in combinatie met klimaatveranderingen die vragen om bewuster gebruik van grondstoffen en het aanboren van schone energiebronnen. Pioneering maakt deel uit van het Cluster Bouw van het Innovatieplatform.

‘s Avonds is het allemaal waterstof wat de klok slaat. Maar wat is waterstof en hoe werkt het eigenlijk? Dat laten Fenna van de Watering van GroenGebogen en Gerard Bijvang van landbouwmechanisatiebedrijf Prins zien aan de hand van een experiment.

Praktijkvoorbeelden spreken het meest tot de verbeelding. Kees Hofstee woont in Ommen en is architect. Hij is nauw betrokken bij de bouw van de eerste waterstofwijk van Nederland, om precies te zijn in Hoogeveen. Daar worden tachtig woningen gebouwd die verwarmd zullen worden via een cv-ketel op waterstof.

Duurzaamheidambtenaar Thijs Mosterman van de Gemeente Dalfsen komt vertellen hoe de gemeente samen met inwoners, ondernemers en energiecoöperaties naar oplossingen zoekt voor een duurzame toekomst. Is er een toekomst voor een waterstofcentrale in de regio? VechtdalWaterstof zou een mooie naam zijn.

Het platform De Toekomstmakers is een initiatief van de duurzame dorpen van de gemeente Dalfsen: Nieuwleusen Synergie, Duurzaam Hoonhorst, Duurzaam Oudleusen, Duurzaam Leefbaar Lemelerveld en GroenGebogen uit Dalfsen.