OVERIJSSEL – Bij LTO Noord en Defensie hebben tal van veehouders uit de provincie gemeld dat de laagvliegende helikopters van Defensie hun vee angst aanjagen. Dat schrijft Martijn van Rossum in het vakblad NieuweOogst.

Tot en met 23 januari wordt er geoefend in Oost-Nederland, waarbij ook met helikopters laag boven stallen wordt gevlogen. Regiobestuurder Henk Jolink van LTO Noord wil samen met betrokken LTO-afdelingen met Defensie in gesprek. “We snappen dat ze moeten oefenen, maar laat ze rekening houden met de stallen”, aldus Jolink in een reactie.

Bij het Informatiecentrum en ook op sociale media hebben diverse veehouders de gevolgen van de laagvliegende helikopters gemeld. Henk Jolink: “Koeien, varkens, paarden zijn niet gewend dat er helikopters laag boven de stal vliegen en raken in paniek. Ik heb een telefoontje gehad van een paardenhouder wiens paarden in de wei op hol sloegen. Niet iets wat je wil op bevroren grond. Een melkveehouder meldde een koe die een speen had afgetrapt”.

Klachten doorgeven kan aan Defensie. Dat kan via 0800-022 60 33 of via een klachtenformulier op de site.

LTO-leden kunnen daarnaast ook bellen met het Informatiecentrum van LTO Noord, zodat Jolink samen met de LTO Noord-afdelingen beter in beeld kan krijgen om hoeveel klachten het gaat en waar ze zich specifiek afspelen. Het informatiecentrum is bereikbaar op nummer 088 888 6666, via info@ltonoord.nl of het digitale formulier. Belangrijke zaken om te vermelden zijn de datum, de tijd dat de helikopter(s) laag overvlogen, het soort vee en de overlast / schade die er is.