OVERIJSSEL – De invloed van bewoners bij grote ruimtelijke veranderingen en duurzame energieopwekking. Aan de hand hiervan maken huiseigenaren en bestuurders (*) hun politieke keuze tijdens de provinciale verkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas waaraan 15.000 leden van Vereniging Eigen Huis en 22.000 politieke bestuurders meewerkten. Het onderzoek is representatief voor alle 4,3 miljoen woningeigenaren.

Iets meer dan de helft van de huiseigenaren en bestuurders in Overijssel is tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Tevens heerst er grote ontevredenheid bij huiseigenaren over de betrokkenheid van omwonenden bij grote ruimtelijke ontwikkelingen. Liefst 70 procent vindt dat men hierbij te laat wordt betrokken en een grote meerderheid (88 procent) is van mening dat de provincie Overijssel het collectief bezit van zonnepanelen en windmolens moet stimuleren. Met collectief bezit wordt het meedelen in de opbrengsten van de energieopwekking of mede-eigenaarschap bedoeld. Voorbeelden zijn het zonnestroompark van DalfsenStroomt, de windmolens van Nieuwleusen Synergie en het toekomstige energiepark van VinkenbuurtStroomt.

80 Procent van de huiseigenaren vindt bovendien dat burgers moeten worden ondersteund bij het verwijderen van asbest in daken en dat er meer starterswoningen moeten worden gebouwd. Daarentegen wil meer dan 75 procent dat de provincie daarbij het groene buitengebied spaart en gemeenten niet wordt toegestaan om daar zelfstandig meer huizen te bouwen. Ook vindt men het belangrijk dat de provinciale subsidies voor energiebesparing blijven bestaan.

De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op www.eigenhuis.nl/verkiezingen. Vereniging Eigen Huis zegt geen waardeoordeel over de uitkomsten te hebben en geeft geen stemadvies. Ons land telt 7,7 miljoen huishoudens waarvan 57 procent een koopwoning heeft en 43 procent in een huurhuis woont.

(*) bestuurders: Statenleden, wethouders, gemeenteraadsleden, burgemeesters, Eerste en Tweede Kamerleden enzovoorts.