DALFSEN – Door met een elektrische auto een zeildoek met het opschrift ‘duurzaam Dalfsen’ weg te trekken heeft gedeputeerde Annemieke Traag maandagmiddag bij houtbedrijf Foreco het zonnepark van de coöperatie Dalfsen Stroomt geopend. Zo’n 150 huishoudens en bedrijven in Dalfsen en omgeving, waaronder de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij, maken sinds vandaag gebruik van duurzaam opgewekte stroom. Van de 2030 zonnepanelen zijn er nog 70 te vergeven.

 

Een uniek project en niet alleen voor de regio. Het is het eerste project in Nederland dat via de zogenoemde postcoderegeling tot stand komt met financiering van een commerciële bank, in dit geval de Triodos Bank. Gedeputeerde Annemieke Traag zegde Raphael Nouwen, manager zakelijke relaties van de duurzaamheidsbank, toe haar invloed in het Haagse te willen aanwenden om toekomstige projecten soepeler te laten verlopen.

De deelnemers aan Dalfsen Stroomt, een initiatief van de Dalfser vereniging GroenGebogen, zijn particulieren of bedrijven die zelf geen zonnepanelen op hun eigen dak kwijt kunnen of willen. Bijvoorbeeld omdat ze de investering niet kunnen doen of omdat het dak niet geschikt is.

Dalfsenaren Gerard Brakkee en Henk Luning zijn de initiatiefnemers. “Dit is volgens ons dé manier om mensen op een laagdrempelige manier bij de energietransitie te betrekken. Het lage instaptarief maakt meedoen voor een breed publiek interessant”, aldus Brakkee.

Een zonnepaneel vraagt een eenmalige investering van slechts 37,50 euro. Het resterende deel wordt gefinancierd door de Triodos Bank. De gemeente Dalfsen steunde het project door zich garant te stellen voor de financiering.

Ondernemer Peter Swager van Foreco stelde het dak van zijn houtbedrijf tegen een symbolisch bedrag beschikbaar. “Ik vind het geweldig dat zo’n mooi, duurzaam initiatief lokaal wordt opgepakt. Het is goed voor de toekomstige generaties om zonne-energie te gebruiken. En het project verbindt de mensen van Dalfsen.”

Het realiseren van het zonnestroompark kostte ruim twee jaar. Toch denken de intitiatiefnemers van Dalfsen Stroomt al weer na over een tweede productielocatie. Dat kan een dak zijn of rivier de Vecht, want de coöperatie oriënteert zich ook op waterkracht. Op die manier wil Dalfsen Stroomt nog meer inwoners van Dalfsen laten profiteren van duurzame energie.