DALFSEN – Met stevige halfhoge leren laarsen aan de voeten stapt gedeputeerde Hester Maij maandagochtend de nieuwe put in van de publieksopgraving in Oosterdalfsen. Niet bang voor vieze handen strijkt ze met haar vinger over een blootgelegd karrenspoor, alsof ze de geschiedenis wil aanraken. Aangekomen bij de contouren van een spieker (een voorraadschuurtje) luistert ze aandachtig naar de uiteenzetting van wethouder Jan Uitslag en archeoloog Niels Bouma van ADC ArcheoProjecten. Dat aanraken herhaalt zich kort daarna als Niels Bouma haar een gaaf en rijk versierd aardewerk potje in handen geeft dat twee jaar eerder werd opgegraven.

Een kwartier daarvoor had de uit het Twentse Delden afkomstige gedeputeerde uitgebreid gesproken met leerlingen van basischool Het Kompas uit Nieuwleusen die op de fiets naar Dalfsen waren gekomen. Al om negen uur ’s ochtends waren ze enthousiast begonnen met scheppen. Niet in het wildeweg, maar onder begeleiding van studenten archeologie. De kinderen werden beloond met een flinke oogst, varierend van stukjes houtskool en vuursteen tot scherfjes aardewerk. Hester Maij was zichbaar onder de indruk van de geheimen die de onderlaag van Oosterdalfsen had prijsgegeven. Zij en wethouder Jan Uitslag werden enthousiast bijgepraat door de kinderen die nog helemaal in hun rol van archeoloog zaten. Zij hadden net hun zoektocht naar de Schat van Dalfsen afgerond en stonden op het punt om weer terug naar school te gaan wat volgens sommigen best jammer was, “want dit is toch stukken leuker dan binnen zitten?”. De gedeputeerde was naar Dalfsen gekomen omdat de publieksopgraving onderdeel is van het programma ‘Cultuurprofiel’ van de provincie Overijssel. 

“We moeten het verhaal van ons verleden blijven vertellen, juist ook aan kinderen. Ik vond het fantastisch om hen te horen vertellen wat ze hadden gevonden en dat ze het verleden letterlijk vast hebben kunnen houden. Op die manier gaat de geschiedenis ook echt leven.”, aldus Hester Maij die overigens ontkennend antwoordde op de vraag of zij met het oog op het invullen van de ministersposten al een telefoontje uit Den Haag had gekregen.

Tot en met vrijdag 20 oktober graven zo’n driehonderd basisschoolleerlingen uit de gemeente Dalfsen mee naar de Schat van Dalfsen. Dit gebeurt onder leiding van archeologen van ADC ArcheoProjecten in Amersfoort. Over twee weken is het echt afgelopen met het archeologische speurwerk op deze plek. Op de achtergrond dringen de nieuwbouwwoningen zich op. In de eerste helft van 2018 wordt de opgravingslocatie bouwrijp gemaakt en zullen ook hier huizen worden gebouwd.

Tijdens eerdere opgravingen liet wethouder Jan Uitslag regelmatig zijn gezicht zien en dat zal de komende tijd niet veel anders zijn. “We vinden het als gemeente Dalfsen belangrijk om onze inwoners actief te betrekken bij de verhalen uit het verleden. Verhalen uit het verleden maken ons wie we nu zijn. Het is belangrijk om deze verhalen levend te houden. En dat doen we samen. Door in dit archeologische project met elkaar opzoek te gaan naar de Schat van Dalfsen, blazen we het verleden nieuw leven in en maken we het DNA van Dalfsen compleet. Het is toch mooi dat we met elkaar ontdekken dat Dalfsen 5000 jaar geleden al een fantastische plek was om te wonen.”

Aanstaande zaterdag is de landelijke archeologiedag en dan is de opgravingslocatie Schat van Dalfsen open voor publiek. Tussen 09.00 en 16.00 uur kan men bij de witte tent aan de Mantelspeld in Oosterdalfsen een kijkje komen nemen. Een mooie gelegenheid om de vondsten van de opgraving uit 2015 te komen bewonderen. Ook de vondsten die afgelopen zomer tijdens de publieksopgraving werden gedaan, zijn dan te zien. Op het programma staan ook rondleidingen door de opgravingsput.

De provincie Overijssel ondersteunt de gemeente Dalfsen om projecten op te zetten, waarbij inwoners zich bewuster worden van het erfgoed in hun eigen omgeving. Dat leidt tot een grotere waardering. Dit vanuit de gedachte dat verhalen, voorwerpen en bouwwerken uit het verleden bepalend zijn geweest voor heden en toekomst. De publieksopgraving Schat van Dalfsen is hierbij één van de projecten. Tegelijkertijd loopt ook het project ‘Het DNA van Dalfsen’, waarbij in de kernen Nieuwleusen, Dalfsen, Lemelerveld, Hoonhorst en Oudleusen samen met de inwoners verhalen en voorwerpen worden verzameld, die de identiteit van Dalfsen weergeven. Dat gebeurt onder leiding van de historische verenigingen van Dalfsen en Nieuwleusen. Het resultaat, vijftig verhalen, zal in een later stadium bijvoorbeeld zijn te zien in de vorm van lokale tentoonstellingen en kunstwerken in de kernen. Uiteindelijk worden de verhalen gebundeld in een ‘Schatkamer van Dalfsen’. Door de inwoners actief te betrekken wordt, zo is de gedachte, de interesse en verbondenheid met de geschiedenis van hun eigen leefomgeving versterkt.

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie).