BINNENLAND – Het dossier Lelystad Airport had het vertrouwen van de burgers al geschaad en nu komt daar de misrekening van het kabinet over de stijging van de energielasten nog eens overheen. Men blijkt zich namelijk te hebben gebaseerd op cijfers uit 2017 en heeft daarmee behoorlijk misgekleund. Staatssecretaris Mona Keijzer blikt terug.

Er werd de consument weliswaar een stijging voorgespiegeld, maar in de praktijk blijkt die een stuk hoger. De vergelijkingssites Gaslicht.com en Pricewise.nl rekenden dat al voor. Dit jaar valt de energierekening niet 300 euro, maar 334 euro hoger uit.

Volgens berekeningen van het CBS moet een gemiddeld huishouden met een verbruik van ruim 3000 kWh elektriciteit en 1500 kubieke meter aardgas per jaar 2074 euro aftikken. Dat komt omdat de marktprijzen van gas en elektra met bijna 150 euro per huishouden omhoog zijn gegaan. Die verhoging wordt veroorzaakt door hogere CO2-heffingen, het afknijpen van de gaswinning in Groningen en het verhogen van de energiebelasting en de btw.

Om meer blunders uit te sluiten worden de koopkrachtplaatjes die het kabinet met Prinsjesdag wereldkundig maakte momenteel door het Centraal Planbureau tegen het licht gehouden en zo nodig bijgesteld.