DALFSENVeertig kinderen van groep 7 van de locatie Ankum van basisschool De Spiegel hebben bij melkveebedrijf Wennemars aan de Koekoeksteeg uitgebreid ontbeten. Als toetje kregen ze een lesje ‘koeien en hun voer’, verzorgd door Feijen diervoeders.

Het ontbijt was gesponsord door Jumbo Kamphuis, de kaas door kaasfabriek Bel Leerdammer en de gekookte eitjes kwamen van de foodtruck van Vechtdal Boert Bewust. Tijdens het ontbijt vertelde een medewerker van Feijen Diervoeders de kinderen dat al deze producten door boeren zijn geproduceerd om aan te geven hoe hard boeren nodig zijn voor onze voedselvoorziening. De rest van de ochtend stond in het teken van voedsel voor de koeien, waardoor er melk geproduceerd kan worden die goed is voor menselijke consumptie.

Het ideale van les geven op een boerderij: alles is gelijk in beeld te brengen. Melkveespecialisten van Feijen pakten dan ook voer van de voerrekken en lieten de kinderen kennis maken met verschillende soorten voer. Kalfjes konden volop geaaid worden en in de weide werd verteld dat gras zowel in de wei opgegeten kan worden als verwerkt in voer voor in de stal. Melkveehouder Arno Wennemars leidde de kinderen langs de melkput en de melktank. Ook legde hij uit wat er in de kuilen zit aan eten voor de koe en hoe dat in de kuil komt. De kinderen verwonderden zich over hoeveel en wat een koe per dag eet en drinkt. De speelweide was ook in trek: hooibalen en trekkerbanden vormden samen een heuse stormbaan.

Een goed en eerlijk beeld geven over de agrarische sector is steeds meer nodig. Toen Feijen het idee opperde om groep 7 van De Spiegel kennis te laten maken met zijn melkveebedrijf, was Arno Wennemars direct enthousiast. “Ik vind het belangrijk om te laten zien dat melkveehouder een mooi beroep is. De medemens wat wijzer maken over hoe het er écht aan toe gaat op een boerderij, is belangrijk. Er zijn namelijk steeds minder boeren, dus ook minder mensen die een boer in de vriendenkring of familie hebben zitten en daardoor niet precies weten wat wij als boeren bijdragen aan voedselvoorziening. Daarnaast hebben we als sector niets te verbergen.”

De juffen wacht de taak de verslagen van de kinderen over de buitenlesdag te beoordelen. De leerling met het hoogste cijfer krijgt een rondleiding door de fabriek van Feijen Diervoeders met het hele gezin.