ZWOLLE/NIEUWLEUSEN – De politierechter heeft voormalig voorzitter van Vechtdal FM Jan van de V. (56) uit Nieuwleusen dinsdagochtend veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en terugbetaling van 9000 euro. Hij moet zich tevens melden bij de Reclassering. Het bleek niet zijn eerste vergrijp te zijn. In respectievelijk 2007 en 2009 maakte hij zich ook al schuldig aan fraude, echter niet bij de omroep.

Uit een reclasseringsrapport blijkt dat er bij de oud-omroepbaas sprake is van een ‘delictpatroon’ wat door de politierechter nog eens fijntjes werd benadrukt met “U zoekt bij problemen een uitvlucht in dit soort middelen”. Van der V. gaf aan tot zijn daad te zijn gekomen vanwege financiële problemen. Als voorzitter van de lokale omroep had hij een bankpas waarmee hij bijna een jaar lang kleine bedragen pinde. Eind juni vorig jaar werd de fraude ontdekt en werd de Nieuwleusenaar uit zijn functie gezet.

Tot de dag van vandaag heeft Van de V. nog niks terugbetaald aan de omroep en dat zorgde voor enige verbazing bij de politierechter. “U had vertrouwen kunnen winnen door alvast te beginnen. Ook als gebaar van goede wil en bewijs van inzicht in de zonde”.

“Hier wordt recht gedaan”, aldus Gerrit Westerman, de huidige voorzitter van de omroep. Voor FM had de verduistering grote gevolgen aangezien er net een nieuw pand was betrokken en de medewerkers waren begonnen met verbouwen in de veronderstelling dat er geld was. Tot op heden ligt de verbouwing stil en wordt er gespaard. Momenteel schrijft de omroep zwarte cijfers, maar het houdt niet over.