VECHTDAL – De eerste paal voor windmolenpark De Veenwieken op de grens van de gemeenten Ommen en Hardenberg wordt begin volgend jaar geslagen. In het gebied bij Ommerkanaal komen tien windturbines te staan. Dat meldt RTV Oost.

In eerste instantie was de planning dat de aanleg van de infrastructuur dit najaar zou beginnen, maar door de bezwaarprocedure die liep bij de Raad van State en het wachten op de onherroepelijke vergunningen is dat vertraagd. Ook was de financiering van de windmolens nog niet helemaal definitief. Inmiddels is dit allemaal afgerond.

Als de toegangswegen en benodigde nutsvoorzieningen zijn aangelegd, worden in mei of juni volgend jaar de eerste windturbines gebouwd.

Het windpark bestaat in totaal uit tien windturbines: vijf turbines op grondgebied van de gemeente Hardenberg en vijf stuks op grondgebied van de gemeente Ommen. Het gebied waar de windmolens komen ligt tussen Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg.

Om de bouw te voorkomen stapte de gemeente Ommen in september 2017 samen met andere bezwaarmakers naar de Raad van State. Het windmolenpark zou een aantasting zijn van het landschap en daardoor funest zijn voor de toeristenindustrie.

Ommen wilde dat niet de provincie, maar de gemeenten zelf kunnen beslissen waar windmolens komen. Dit bezwaar werd in december 2017 door de Raad van State ongegrond verklaard.