DALFSEN – Filmmaker Rob de Wind maakte de documentaire ‘Lelystad Airport in nevelen gehuld’ vanuit het perspectief dat de overheid op veel fronten blunderde en het publiek willens en wetens zand in de ogen strooide. Hij voelt zich ‘genomen door een onbetrouwbare overheid’. Hoewel in de documentaire alleen de tegenstanders van het vliegveld aan bod komen noemt de maker het toch geen pamflet, een protest. Woensdag was de première in theater De Stoomfabriek.

Spreker Jan Terlouw noemde het een ‘mooie en kwalitatief goede film die alle problemen aankaartte’.

“Je ziet dat het kapitaal, dat geld wil verdienen door de markt uit te breiden, altijd weer lijkt te winnen. Je ziet ook dat ministeries ook niet ongevoelig zijn voor die krachten. De regering is voor een groot deel eigenaar van Schiphol. Ja en dan is het moeilijk, dat zie je”, zei hij.

Vertrouwen, of eigenlijk het gebrek daar aan was wel de rode draad die treffend werd geïllustreerd door het relaas van de burgemeester van het Limburgse Eijsden, onder de rook van Maastricht. Boven die gemeente wordt tegen alle afspraken in al vijf jaar lang laag gevlogen in de nachtelijke uren. Het ministerie geeft niet thuis. Een dergelijk scenario is in het geval van Lelystad Airport ook zeker niet ondenkbaar. Voorkomen is beter dan genezen en de oplossing is opmerkelijk simpel: herindeling van het luchtruim. Dat lost veel zo niet alle problemen met laagvliegroutes boven Nederland op.