DALFSEN – Bob Radstake, bedenker van ‘het levende dorp’ en initiatiefnemer van de meewerkplaats in Oudleusen, is te zien in de documentaire ‘Vrijgekocht’ van Carlijn Assink. Het is een mooi document geworden over vrij zijn van de maatschappij en zelfvoorzienend leven.

De aanleiding was dat de documentairemaakster zich afvroeg waarom iedereen 40 uur per week werkt, carrière maakt, een huisje koopt en de studieschuld aflost?

“Waarom pas genieten van het leven als je met pensioen gaat? Ik zou het graag anders doen, maar onze maatschappij is gebaseerd op eerst werken en dan genieten”, aldus Carlijn Assink.

Bob Radstake uit Dalfsen nam de stap en gaf zijn leven een heel andere wending.

“Het is niet moeilijk, je moet het gewoon doen. Maar het kost inderdaad lef en het is een avontuur.”

Wat hij voor ogen heeft is om met 100 huishoudens een levend dorp te bouwen met mensen die allemaal vrij leven van de maatschappij.

Bob Radstake: “Om de aarde te sparen moeten we anders gaan leven. En dat begint met kleine dingen. Maar doe vooral wat je leuk vindt en met meer oog voor je omgeving.”

In mei wordt in Dalfsen een groot vierdaags evenement gehouden waar zelfvoorzienend leven centraal zal staan. Er staan deelnemers uit de hele wereld. Er zijn 5.000 kaarten beschikbaar.