LEMELERVELD / DALMSHOLTE – Een deltavlieger in de Nederlandse lucht is een betrekkelijk zeldzaam verschijnsel. Het opslepen van deltavliegers door een ander vliegtuigje al helemaal. In ons land gebeurt dat eigenlijk alleen op het vliegveld van Stadskanaal. In de zomer van 2017 wordt er ook op andere plekken in Nederland gesleept, zoals bij Aero Club Salland in Lemelerveld/Damsholte. Dat is voor de piloten leuk om te doen en voor iedereen die van luchtsport houdt erg leuk om te zien.

Op dagen dat er gesleept wordt, zijn er altijd enthousiaste deltapiloten aanwezig die meer kunnen vertellen over deze bijzondere sport. Ook is op verschillende locaties een simulator, zodat iedereen eens kan ervaren hoe het voelt om onder een deltavlieger te hangen.

Van 2 tot en met 5 september worden de Nederlandse Kamioenschappen deltavliegen gehouden bij Aero Club Salland. Bij geschikt weer gebeurt dat ook op vliegveld Stadskanaal. Deltavliegen is erg weersafhankelijk. In geval van veel wind, regen of onweer is het mogelijk dat het evenement deel wordt afgelast. Kijk dus voor het laatste nieuws op dat gebied op de website van Zeilvliegvereniging Daidalos: http://www.avda.nl/daidalos/

Een van de bovengenoemde sleepperiodes is tijdens het Nederlands Kampioenschap deltavliegen. Het NK bestaat uit 2 delen: bergvliegen en vlaklandvliegen en begint in Nederland, bij Aero Club Salland. Dat is van 2 tot en met 5 september. Publiek is van harte welkom.

De deltavliegers worden de lucht in getrokken door een Micro Light Aircraft, in dit geval van het type Dragonfly. Dat is een ultralicht en langzaam motorvliegtuigje dat daar speciaal voor is ontwikkeld. Bij het starten staat de Dragonfly voorop, voorzien van een lange sleepkabel. Het andere eind van de sleepkabel zit aan de deltapiloot, die weer aan zijn deltavlieger vast zit. De deltavlieger ligt op een karretje om bij de start niet al te snel te hoeven lopen. De toestellen maken samen snelheid en vliegen rustig omhoog. Op de vooraf afgesproken hoogte koppelt de piloot van de deltavlieger zichzelf los, of als de deltavlieger in een thermiekbel vliegt en op eigen kracht verder omhoog kan komen. Vooral het starten en landen van de felgekleurde deltavliegers is een spectaculair gezicht.

Deltavliegen is misschien wel de mooiste en meest bijzondere manier van vliegen die wij als mensen kennen. Je ervaart een ultieme vrijheid boven de prachtigste uitzichten. Actief maar toch ontspannen beweeg je je voort in een nieuwe dimensie. Samen met de vogels en andere luchtsporters leer je de geheimen van het luchtruim kennen en lukt het je om steeds langer in de lucht te blijven.

Meer informatie over het slepen met deltavliegers en deltavliegen in het algemeen is te vinden op www.knvvl.nl/deltavliegen. Meer informatie over het slepen met deltavliegers deze zomer is te vinden op de website van Daidalos, de club die deze extra vliegdagen organiseert: http://www.avda.nl/daidalos

Deltavliegpiloten kunnen vanaf het terrein van de Aero Club Salland via een speciaal daarvoor ontworpen MLA worden opgesleept. Dit in aanloop naar het Nederlands Kampioenschap deltavliegen één week later, van zaterdag 2 tot en met dinsdag 5 september.

 

 

(foto’s: Johan Bokma Fotografie)